Ο στρατηγός-προσωπάρχης του Τραμπ καταλαμβάνει τον Λευκό Οίκο, σώζει τον Σέσιονς από τον… πρόεδρο

Ο στρατηγός-προσωπάρχης του Τραμπ καταλαμβάνει τον Λευκό Οίκο, σώζει τον Σέσιονς από τον… πρόεδρο

Ραγδαίες είναι οι ανακατατάξεις στον Λευκό Οίκο καθώς ο νέος προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ και τέως υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, στρατηγός Τζον Κέλι, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο υπερκαλύπτοντας ακόμα και τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με το Associated Press ο νέος προσωπάρχης διαβεβαίωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, ότι θέση του στην κυβέρνηση είναι ασφαλής, παρά την έντονη κριτική που έχει δεχθεί σε προσωπικό επίπεδο και δημοσίως από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η κίνηση, είναι δεύτερη του Τζον Κέλι, μετά την απόλυση Σκαρμούτσι και επίσης η δεύτερη που αντιτίθεται στις δεδηλωμένες προθέσεις και αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, καθιστώντας σαφές ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του… στρατηγού.

Διαφήμιση

Ο νέος επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, τέως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι διαβεβαίωσε στην διάρκεια του σαββατοκύριακου τον υπουργό Δικαιοσύνης (γενικό εισαγγελέα) Τζεφ Σέσιονς ότι η θέση του στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που δεν διαψεύδονται από τον Λευκό Οίκο, ο στρατηγός Τζον Κέλι ανέλαβε τα καθήκοντά του την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο τηλεφώνησε στον Τζεφ Σέσιονς, διαβεβαιώνοντας τον για την βούληση του Λευκού Οίκου να παραμείνει στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.
Την είδηση της τηλεφωνικής συζήτησης μετέδωσε πρώτο το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.

Ο Τζον Κέλι είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ακόμη ενοχλημένος από την απόφαση που έλαβε ο κ. Σέσιονς τον Μάρτιο να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγει το FBI υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ανεξάρτητο ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντ. Τραμπ με την Ρωσία.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε πιθανή εμπλοκή του στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ενώ ο Ντ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχει υπάρξει συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του και της Μόσχας.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για τον σχολιασμό της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των κ.κ. Κέλι και Σέσιονς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης μέσω ανάρτησης του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τον ως «πολύ αδύναμο», ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal δήλωσε ότι ήταν πολύ απογοητευμένος με τον υπουργό του
Όταν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα ρωτήθηκε σχετικά με το μέλλον του Τζ. Σέσιονς, ο κ. Τραμπ απάντησε: «Ο χρόνος θα δείξει. Ο χρόνος θα δείξει».

Από την άλλη μεριά, με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης συντάχθηκαν οι Ρεπουμπλικανοί που είναι μέλη στα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας νέας πολιτικής σύγκρουσης με τον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναφερθεί στον γενικό εισαγγελέα κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Σέσιονς, την προηγούμενη εβδομάδα, άφησε να εννοηθεί ότι εντός των ημερών θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για την ενεργοποίηση των ερευνών αναφορικά με τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προς τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση