Κυπριακό: Τέλος ο Άιντε, “κλινικά νεκρή” η διαπραγμάτευση

Κυπριακό: Τέλος ο Άιντε, “κλινικά νεκρή” η διαπραγμάτευση

Θερμά λόγια και εκφράσεις αβροφροσύνης μπροστά στις κάμερες προσέφεραν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, κλείνοντας οριστικά και τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα και επιτυγχάνοντας συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων που θα δημοσιεύσει ο γγ του ΟΗΕ. Η ουσία όμως της συνάντησης κρύβεται στις λεπτομέρειες, καθώς όπως δήλωσε ο Έσπεν Άιντε αυτή ήταν η τελευταία τους συνάντηση από αυτή τη θέση καθώς θα πολιτευθεί στη Νορβηγία.

Τη μεγάλη συμφωνία που ήθελε για να στηρίξει την πολιτική του καριέρα δεν έλαβε ο κ. Άιντε, έμεινε όμως με μερικούς “μώλωπες” από την αντιπαράθεση με τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκο Αναστιασιάδη και με “φίλους” στην Τουρκία, όπως τουλάχιστον κατηγορήθηκε από τους ελληνοκύπριους.

Όπως ανέφερε, ο Έσπεν Άιντε, αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, «αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».

Διαφήμιση

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν πως η διαδικασία που έληξε στο Κραν Μοντανά είναι νεκρή ή μπορεί να συνεχιστεί, είπε πως η διαδικασία που οδήγησε στο Κραν Μοντανά έληξε εκεί, αλλά, σημείωσε αυτό δεν σημαίνει πως «δεν μπορεί να αναστηθεί».

Ο κ. ‘Αιντε είπε πως αυτή ήταν η τελευταία του συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του ως ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Είχαμε μια καλή, φιλική συζήτηση για την κοινή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο. «Νομίζω ότι πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη τη διεθνή υποστήριξη και την υποστήριξη από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από τους άλλους ηγέτες πριν από αυτούς».

Αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα». Επεσήμανε πως υπάρχουν «μεγάλα και περίπλοκα ζητήματα», σημειώνοντας πως αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, «αν θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετική». Ο κ. Αναστασιάδης, πρόσθεσε, ευχαρίστησε τον κ. ‘Αιντε για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη πως ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι ο κ. ‘Αιντε και τα Ηνωμένα Έθνη θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τι έγινε στο Κραν Μοντανά στην έκθεση που θα ετοιμαστεί.

Διαφήμιση