Ανησυχία προκαλούν οι δυο πιστοποιημένοι θάνατοι στην Ελλάδα από επιπλοκές που προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου, θέτοντας σε αυξημένη επαγρύπνηση το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και είναι ηλικιωμένη από την περιοχή της Αργολίδας που εμφάνισε τη λοίμωξη με βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα).
Η εμφάνιση και διάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό Αργολίδας και ιδιαίτερα στο Άργος, το Ναύπλιο και τις Μυκήνες, είναι το ένα ζήτημα που προσεγγίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΙ, ωστόσο ερωτηματικά εγείρει η απρόβλεπτη «συμπεριφορά» του ιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κρούσματα του συγκεκριμένοι ιού δεν είχαν αναφερθεί στην Ελλάδα επί δύο χρόνια και το ξαφνικό ξέσπασμα προκαλεί εντύπωση, κυρίως λόγω της έλλειψης βορείων ανέμων που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλη μετακίνηση.
Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ τα σοβαρά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να αυξάνονται σταθερά μέσα στις τρεις εβδομάδες της κυκλοφορίας του – έχουν καταγραφεί 12 εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα- αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ καθώς και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζου.
Τους ειδικούς απασχόλησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς και τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Όπως τονίστηκε, στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα για τα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.