Η κοκαΐνη σκοτώνει ανθρώπους και δάση

Η κοκαΐνη σκοτώνει ανθρώπους και δάση

Μπροστά σε σταυροδρόμι βρίσκονται οι αρχές στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών καθώς οι συνήθεις πρακτικές αντιμετώπισης και πάταξης του φαινομένου στους θύλακες δημιουργίας και τις μήτρες διακίνησης οδηγεί πλέον σε τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Χρόνια ανομίας, άναρχης εξάπλωσης, γενιές διεφθαρμένων πολιτικών και αστυνομικών δημιούργησαν μια τεράστια βιομηχανία θανάτου η οποία εκτός από ανθρώπους πλέον σκοτώνει και τα δάση της Κεντρικής Αμερικής, υποσκάπτει υποσκάπτει τα θεμέλια κοινωνιών και ανοίγει σε ένα φαύλο κύκλο.

Η κοκαΐνη αποτελεί το δεύτερο συνηθέστερο ναρκωτικό στο οποίο οφείλεται ο θάνατος 5.856 ατόμων στις ΗΠΑ το 2014, εξίσου σημαντικές είναι όμως και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου καθώς έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα καταστροφής των δασών στην Κεντρική Αμερική, δημιουργώντας ηθικό δίλημμα στις αρχές, από περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά, καθώς μελέτες και αυξανόμενα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο “πόλεμος κατά των ναρκωτικών” οδηγεί στην καταστροφή των δασών.

Στη σύνδεση του εμπορίου κοκαΐνης με την ετήσια αποψίλωση δασών, κατέληξε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικο – Περιβαλλοντικής Σύνθεσης στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, καθιστώντας το υπεύθυνο για το 15-30% της αποψίλωσης στη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Διαφήμιση

Χρησιμοποιώντας στοιχεία σχετικά με την απώλεια δασών και τη διακίνηση ναρκωτικών, οι ερευνητές εκτίμησαν τη σύνδεση, όπου όπως αναφέρει η έρευνα το πρόβλημα δεν είναι η καλλιέργεια του φυτού της κόκας, αλλά οι άνθρωποι σε όλη την αλυσίδα του εμπορίου, οι οποίοι αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις γης για να ξεπλύνουν τα παράνομα κέρδη τους.

Όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Ρόθωλ, συνεπικεφαλής της μελέτης, σε δελτίο τύπου,

«Η αποψίλωση των δασών συμβαίνει όταν οι διακινητές ναρκωτικών χρησιμοποιούν χερσαίες εκτάσεις για να ξεπλύνουν χρήματα. Όπως φαίνεται, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπλυθούν τα χρήματα από τα ναρκωτικά είναι η απόκτηση τεράστιων αγροτεμαχίων, το κόψιμο των δέντρων και η κατασκευή ράντσων και κτηνοτροφικών μονάδων»

Διαβάστε επίσης: Κοκαΐνη: Κέρδη 5,7 δισ. το χρόνο στην ΕΕ! Πως έρχεται και που καταναλώνεται

Με τις ΗΠΑ να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές κοκαΐνης στον κόσμο με 1,5 εκατομμύριο τακτικούς χρήστες και τη συνολική παραγωγή του 2014 να υπολογίζεται σε 943 τόνους, η μάχη κατά των ναρκωτικών δεν φαίνεται να αποδυναμώνει το πρόβλημα, αντίθετα το ενισχύει σημαντικά. Ο λόγος είναι πως καθώς η δίωξη ενισχύεται σε μέρη όπως το Μεξικό και η Καραϊβική, οι λαθρέμποροι κατευθύνονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές για να ξεπλύνουν τα χρήματα τους.

Σύμφωνα με τους συγγραφής της έρευνας η ενίσχυση των αυτοχθόνων πληθυσμών της περιοχής θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς θα μπορούσαν να φροντίζουν καλύτερα τα δάση, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελούσε η αποκλιμάκωση του πολέμου κατά των ναρκωτικών γεγονός όμως που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την αντιμετώπιση των κοινωνικών διαστάσεων του φαινομένου.

Διαφήμιση