Παρέμβαση με άγνωστες διαστάσεις, κίνητρα και απολήξεις στο ζήτημα του ονόματος κάνει ο απομονωμένος πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, εκμεταλλευόμενος ομιλία του στα Σκόπια με αφορμή την επέτειο της «εξέγερσης του Ίλιντεν».
Η παρέμβαση του προέδρου της χώρας στο ζήτημα του ονόματος σε αυτή τη φάση εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί προβληματισμό τόσο εντός της χώρας του όσο και στην Ελλάδα, καθώς ο Γκιόρκι Ιβάνοφ προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPNE, του πρώην πρωθυπουργού και κατηγορούμενου για πέντε ποινικά αδικήματα, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος οδήγησε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στα άκρα.
Ο πρόεδρος σε δηλώσεις που επιδέχονται πολλών ερμηνειών, έκανε λόγο για λύση στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων καθώς και τη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος για επίλυση του ζητήματος.
Διαβάστε επίσης: Διπλωματικό επεισόδιο στα Σκόπια: Εκτός πρωταθλήματος και η εθνική Ελλάδος Χάντμπολ
Στη συνέχεια όμως επέστρεψε στις εθνικιστικές κορώνες δηλώνοντας ότι
«καμία χώρα-μέλος δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως αυτά που αγγίζουν εμάς, για καμία άλλη χώρα-μέλος δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό».
Η δήλωση αυτή τοποθετεί το θέμα του ονόματος σε σκληρή βάση εσωτερικά περιορίζοντας τα περιθώρια ελιγμών της νέας κυβέρνησης, του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεβ. Αν συνυπολογιστεί ότι ο Ιβάνοφ προσφάτως είχε επισκεφθεί τη Ρωσία, η οποία προσπαθεί να παρεμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔΜ, τότε το τοπίο γίνεται ακόμη πιο θολό και τα κίνητρα πιο… σκοτεινά. Η επόμενη δια διατύπωση για την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ περιπλέκει την κατάσταση ακόμη περισσότερο:
«Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναπόφευκτα απαιτεί θυσίες. Ωστόσο, για κάθε θυσία χρειάζεται ευρεία εθνική και κρατική συναίνεση. Πρέπει να προσέχουμε να μην θυσιάσουμε αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας: την ταυτότητά μας».
Στην ουσία ο πρόεδρος της πΓΔΜ υπονόησε ότι θα μπορούσε να θέσει ζήτημα Δημοψηφίσματος για την είσοδο στο NATO, λέγοντας ότι “για κάθε θυσία χρειάζεται ευρεία εθνική και κρατική συναίνεση”. Παράλληλα επιχείρησε να περάσει και διαπραγματευτικό χαλινάρι στην κυβέρνηση λέγοντας ότι “Πρέπει να προσέχουμε να μην θυσιάσουμε αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας: την ταυτότητά μας”.
Το πλαίσιο που επιχειρεί να θέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της πΓΔΜ είναι πολύ κοντά -αν δεν ταυτίζεται- με αυτό που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι και είχε οδηγήσει την Ελλάδα στην επιβολή veto στην ένταξη στο NATO το 2008.
Αν σε αυτά συνυπολογιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, κ. Ντιμίτρι Ντιμίτροφ, για ενδεχόμενο Δημοψήφισμα για το όνομα και η προσέγγιση με τη Βουλγαρία, οι σκληροπυρηνικοί φαίνεται να επικρατούν των μετριοπαθών και η προοπτική λύσης απομακρύνεται.
Αναφερόμενος στη «συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας», που υπογράφτηκε χθες μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας είπε μεταξύ άλλων οτι «είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που είναι αδύνατον να τους ικανοποιήσουν όλος» ενώ κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις «να συνεισφέρουν στη σχέση αυτή της καλής γειτονίας».
Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι πρωτοβουλία έχει ήδη αναλάβει ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς προλειαίνοντας το έδαφος, ενώ ενεργά δραστηριοποιούνται και οι ΗΠΑ αποστέλλοντας στην Ελλάδα για lobbying στην αντιπολίτευση τον αρμόδιο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γι. Παράλληλα οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στη Ρωσία διεξάγοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκθέσεις εξοπλισμού διάρκειας 15 ημερών στα Σκόπια.