Διπλωματικό box Τουρκίας-ΕΕ: Προφυλακίζεται Γάλλος δημοσιογράφος

Διπλωματικό box Τουρκίας-ΕΕ: Προφυλακίζεται Γάλλος δημοσιογράφος

Κινήσεις που επιδεινώνουν τις σχέσεις της με την ΕΕ αλλά και με μονωμένες χώρες πραγματοποιεί η Τουρκία επιδεικνύοντας αδιαλλαξία και προσπάθεια εκμετάλλευσης κάθε λαβής και ευκαιρίας, προδίδοντας πανικό και ανασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο των δράσεων-αντιδράσεων της Άγκυρας εντάσσεται και η προφυλάκιση Γάλλου δημοσιογράφου ως ύποπτου «τρομοκρατικές» δραστηριότητες που σχετίζονται με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας. Ο Λουπ Μπιρό, ο οποίος έχει συνεργαστεί με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde και συστήνεται στον λογαριασμό του στο Twitter ως φοιτητής δημοσιογραφίας, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή το Βερολίνο ζητά πάγωμα προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, που σημαίνει και αναστολή διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η οποία είναι ιδιαίτερα επικερδής για την Τουρκία.

Διαφήμιση

Αφού παρέμεινε υπό κράτηση πέντε ημέρες, οδηγήθηκε στην φυλακή της πόλης Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επιβεβαίωσε ότι ο Μπιρό συνελήφθη αφού, όπως ανέφερε, βρέθηκαν στην κατοχή του φωτογραφίες όπου εμφανίζεται μαζί με Κούρδους μαχητές της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση που η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι των Κούρδων αυτονομιστών της Τουρκίας (PKK).

Ο Μπιρό είχε γυρίσει πριν από τρεις μήνες ρεπορτάζ για τους YPG στο βόρειο τμήμα της Συρίας το οποίο προβλήθηκε από το TV5 Monde. Ο δημοσιογράφος ανήρτησε το βίντεο στην προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο Vimeo.

«Παρακολουθούμε με τη μέγιστη προσοχή την κατάσταση του συμπατριώτη μας που βρίσκεται υπό κράτηση στην Τουρκία και συνεργαζόμαστε με την οικογένειά του»

είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.
Η υπόθεση θυμίζει την περίπτωση του Ματιάς Ντεπαρντόν, του Γάλλου φωτορεπόρτερ που είχε συλληφθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία τον Μάιο και απελάθηκε έπειτα από ένα μήνα κράτησης.
Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για «τρομοκρατική προπαγάνδα» για λογαριασμό του PKK, αφού δημοσίευσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ.