Το νόμο που υπερψήφισαν με σαρωτική πλειοψηφία η Βουλή και η Γερουσία υπέγραψε πριν από λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο νόμο περιλαμβάνονται οι κυρώσεις για το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα καθώς και ρυθμίσεις που περιορίζουν την έννοια της διακριτικής ευχέρειας του προέδρου των ΗΠΑ να τις άρει, υποχρεώνοντάς τον να ζητήσει την έγκριση της Γερουσίας για οποιαδήποτε μεταβολή.
Η Ευρώπη έχει προειδοποιήσει δια στόματος του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ότι έχει ετοιμάσει σχέδιο και θα απαντήσει εντός ημερών εάν θιγεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και πληγούν ευρωπαϊκές εταιρίες από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Θέση έχει και η Γερμανία μέσω της καγκελαρίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πράξη εμπορικού πολέμου κατά της Ρωσίας και εκτελείται μέσα από τις κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν εσχάτως ενεργοποιηθεί στην αγορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) το οποίο η Ευρώπη προμηθεύεται από τη Ρωσία και σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ αν συνεχίσει, οι εταιρίες της θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις στις ΗΠΑ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει τοποθετηθεί εναντίων των κυρώσεων, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπου τις χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές.
Ο Ρεξ Τίλερσον έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της Συνόδου των ASEAN.