Άλλαξε όλη η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Άλλαξε όλη η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Το σύνολο της ανώτατης ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αντικατέστησε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, στο οποίο προΐσταται ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μιναλί Γιλντιρίμ, και συμμετέχουν αντιπρόεδροι και υπουργοί, μετά την αναδιάρθρωση που υπέστη στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.

Η ευρέως αναμενόμενη απόφαση φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο ανακτατάξεων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποψίλωσής τους από υποστηρικτές του κατηγορούμενου εγκεφάλου του πραξικοπήματος, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε  Ριζοσπαστική τομή Ερντογάν στο στρατό

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποστράτευσε τους επικεφαλής των τριών σωμάτων διατηρώντας όμως στη θέση του τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ.

Διαφήμιση

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Salih Zeki Colak, αποστρατεύεται και τη θέση του καταλαμβάνει ο αρχηγός της Χωροφυλακής (περιφερειακό ημιστρατιωτικό σώμα με αρμοδιότητα τις μάχες κατά των Κούρδων), Yasar Guler.

Διαβάστε  Τρεις νεκροί σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία λόγω... τσαμπουκά

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Bulent Bostanoglu αποστρατεύεται και αντικαθίσταται από τον αντιναύαρχο by Adnan Ozbal, που πρακτικά σημαίνει την αποστρατεία των παλαιότερων του στο σώμα.

Τέλος, αποστρατεύεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πτέραρχος Abidin Unal, ο οποίος αντικαθίσταται από τον αρχηγό τακτικής αεροπορίας, πτέραρχο, Hasan Kucukakyuz.

Διαβάστε  Τουρκία: Σε πέντε μέρες λήγει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η κανονικότητα όμως αργεί

Διαφήμιση