Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη των 500 για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη των 500 για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Στη δίκη των 500 που κατηγορούνται ως ενορχηστρωτές του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 στρέφεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Τουρκία, καθώς ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Η δίκη άρχισε την Τρίτη υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας κοντά στην Άγκυρα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε φυλακή που βρίσκεται στις παρυφές της τουρκικής πρωτεύουσας. Οι κατηγορούμενοι είναι ύποπτοι ότι ενορχήστρωσαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ από την αεροπορική βάση του Ακιντζί, βορειοδυτικά της Άγκυρας, η οποία παρουσιάζεται ως το διοικητικό κέντρο των πραξικοπηματιών.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές, περιστοιχισμένοι από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, συγκεντρώθηκαν κοντά στο δικαστήριο και μερικοί φώναζαν συνθήματα ζητώντας να επιβληθεί στους κατηγορουμένους η θανατική ποινή. Όταν οι ύποπτοι οδηγήθηκαν από τη φυλακή προς την αίθουσα του δικαστηρίου, διαδηλωτές τους αποδοκίμασαν και πέταξαν προς το μέρος τους σχοινιά δεμένα εν είδει κρεμάλας και άδεια μπουκάλια.

Διαφήμιση

Διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν επίσης φορώντας στολές που θύμιζαν αυτές των κρατουμένων της αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο στην Κούβα.
«Πορτοκαλί στολές όπως στο Γκουαντάναμο»

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στα μέσα Ιουλίου ότι οι κατηγορούμενοι πραξικοπηματίες που δικάζονται πρέπει να φορούν όλοι την ίδια στολή, «όπως στο Γκουαντάναμο», μετά την πολεμική που είχε ξεσπάσει όταν ύποπτος ως πραξικοπηματίας εμφανίσθηκε στη δίκη του φορώντας ένα μπλουζάκι που έφερε την επιγραφή «ήρωας» στα αγγλικά.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι από τη βάση του Ακιντζί δόθηκαν οι εντολές στους πιλότους της αεροπορίας του στρατού που τη νύκτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου 2016 βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που δικάζονται, 461 βρίσκονται υπό κράτηση, επτά διαφεύγουν και οι υπόλοιποι δεν είναι προφυλακισμένοι.

Ο κύριος ύποπτος που δικάζεται ερήμην είναι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Τούρκος ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου «Χιζμέτ» (Υπηρεσία), τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.
Ο Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος πιστεύεται πως ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός των πραξικοπηματιών, διαφεύγει επίσης. Είχε ωστόσο συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, πριν απελευθερωθεί στη συνέχεια μέσα σε συγκεχυμένες συνθήκες κατ’ εντολήν ενός δικαστή.
Ο υπαρχηγός του, επιχειρηματίας Κεμάλ Μπατμάζ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή κοντά στην Άγκυρα, θα είναι αντίθετα παρών στο δικαστήριο.

Ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας Ακίν Οζτούρκ περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ των υπόπτων που είναι προφυλακισμένοι. Μαζί και με άλλους, είναι κατηγορούμενος σε πολλές δίκες σχετικές με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Διαφήμιση