Στρατηγική “ασφυξίας” και απομόνωσης στον Ερντογάν ακολουθεί το Βερολίνο

Στρατηγική “ασφυξίας” και απομόνωσης στον Ερντογάν ακολουθεί το Βερολίνο

Να πάρει ένα ακόμη χαρτί από τα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν και να εντείνει το αίσθημα απομόνωσης και οικονομικής ασφυξίας στην Άγκυρα επιχειρεί το Βερολίνο ζητώντας από την Κομισιόν το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά την αναστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των προκαταρκτικών εργασιών της για τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα με αντικείμενο την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, γιατί κάτι τέτοιο θα έστελνε “λάθος μήνυμα”, σύμφωνα με ένα προσχέδιο κειμένου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σε σχετικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters γίνεται αναφορά σε μια σειρά άλλων μέτρων που θα ήθελε το Βερολίνο να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία, ούτως ώστε να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το κράτος δικαίου.

Διαφήμιση

Δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία, η προενταξιακή βοήθεια θα πρέπει να στοχεύει “ακόμη περισσότερο προς την υποστήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”. Επίσης, η Γερμανία σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει όλη την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία, αν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Σύμφωνα πάντα με αυτό το προσχέδιο, η Γερμανία αναμένει από την Επιτροπή “να μετατοπίσει τη χρηματοδότηση από την Τουρκία, κατά τρόπο που να είναι βαρύνουσας σημασίας, σε σύγκριση με τη συνολική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία με βάση τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας”.

Διαφήμιση