Το μέτρο της στέρησης ιθαγένειας χρησιμοποιεί η Μεγάλη Βρετανία στο πλαίσιο προσπαθειών για αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, θέλοντας να παρεμποδίσει την επιστροφή στη χώρα ατόμων που έφυγαν και τάχθηκαν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και τα οποία επιστρέφοντας έχουν υψηλό κίνδυνο εμπλοκής σε τρομοκρατικές πράξεις.
Η προσπάθεια προληπτικής αντιμετώπισης που εφαρμόζει η Βρετανία βρίσκεται όμως ακριβώς στο αντίθετο άκρο από τη γερμανική πολιτική, καθώς το Βερολίνο προωθεί την πολιτική της δεύτερης ευκαιρίας, προσφέροντας να υποδεχθεί και να επανενσωματώσει τη 16χρονη που βρέθηκε στη Μοσούλη μετά την αποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι βρετανικές αρχές έχουν ενεργοποιήσει το μέτρο της αφαίρεσης υπηκοότητας σε περισσότερους από 150 ύποπτους τζιχαντιστές στο πλαίσιο της νέας αντιτρομοκρατικής πολιτικής που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του εξτρεμισμού και στην αποτροπή της επιστροφής των μαχητών του ISIS στην Κοινοπολιτεία.
Περισσότεροι από 40 ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις έχασαν τα διαβατήριά τους το 2017, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων «νυφών τζιχάντ» που είχαν ταξιδέψει στη Συρία.
Ωστόσο, το μέτρο εφαρμόζεται μόνο για ύποπτους με διπλή εθνικότητα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους χωρίς πατρίδα.
Τα μέτρα ακολουθούν προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών, MI5 και MI6 για το 300 περίπου άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και βρίσκονται σε διαδικασίες επιστροφές στοχεύοντας να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Ωστόσο η Βρετανία εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική για τους υπόπτους που έχουν υποστεί στέρηση υπηκοότητας αλλά δεν έχουν δικαστεί, καθώς τους εντάσσει σε προγράμματα “ανακατεύθυνσης” με στόχο την εκ νέου ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, αλλά αφού έχει βεβαιωθεί η αποστασιοποίησή τους από το Ισλαμικό Κράτος και την τρομοκρατία.
Παράλληλα, σε τροχιά αναθεώρησης που έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο βρίσκεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος της Βρετανία, στο πλαίσιο προσπάθειας επικαιροποίησης και αξιολόγησης αποτελεσματικότητας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους για όσους υπάρχουν υποψίες τρομοκρατικών αντιλήψεων, καθώς και απαγόρευση πρόσβασης σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές κοινωνικών μέσων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τον προγραμματισμό τρομοκρατικών επιθέσεων.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθούν επί του παρόντος περίπου 23.000 εξτρεμιστές, οπότε η στέρηση της ιθαγένειας αποτελεί μέσο για τον περιορισμό κάθε σημαντικής αύξησης αυτού του αριθμού.