Η Εθνική πούλησε τη Banca Romaneasca για να μειώσει τον ELA

Η Εθνική πούλησε τη Banca Romaneasca για να μειώσει τον ELA

Θετική για το outlook της Εθνικής Τράπεζας και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κρίνει η Moody’s την πώληση της Banca Romaneasca, κίνηση που εντάσσεται στα capital action plans που οδηγούν σε πλήρη αποεπένδυση από τα Βαλκάνια και τις αγορές εκτός core businees.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιταχύνει τις πωλήσεις συμμετοχών όπου είναι δυνατόν θέλοντας να αντιμετωπίσει από καλύτερη κεφαλαιακά θέση τα stress tests και να δείξει ότι δε μένει πίσω, στοχεύοντας παράλληλα σε αποδέσμευση από τον ELA και έξοδο στις αγορές με ΜΟΔ 300 εκατ.

Διαβάστε  Θετική η Moody's για το χρέος, αλλά δεν το χαρακτηρίζει βιώσιμο

Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s, η συναλλαγή εντάσσεται στις προσπάθειες βελτίωσης του ισολογισμού της τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση του χρηματοδοτικού προφίλ και τη διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης.

Διαφήμιση

Η πώληση της Banca Romaneasca στην OTP Bank εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά 650 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση της εξάρτησης από τον ELA.
Σύμφωνα με τη Moody’s, το deal αναμένεται να έχει θετική επίδραση και στην κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας, κατά περίπου πέντε μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής τράπεζας ανέρχεται σε «Caa2».

Διαβάστε  Στα 16,2 δισ. το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών σε ΕΚΤ και ELA

Διαφήμιση