if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Εξωθεσμική δήλωση-παρέμβαση Στουρνάρα για Δικαιοσύνη, Παιδεία

Δηλώσεις που επιδέχονται πολλών ερμηνειών πραγματοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο, μάλιστα, της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας θα μπορούσαν εύκολα να ερμηνευτούν ως μια ακόμη παρέμβαση σε χώρο εκτός του θεσμικού του πεδίου. Σε συνδυασμό με την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία, τη σύμπτωση με τους υψηλότερους τόνους από την αντιπολίτευση και τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης στους τομείς της Παιδείας και της Δικαιοσύνης, που θίγει, τότε η δήλωση έχει όλα τα χαρακτηριστικά αντιπολιτευτικού λόγου που εκφέρεται όμως από θεσμικό φορέα και ως εκ τούτου δικαιολογεί κριτική στη βάση της υπέρβασης ρόλου.

Όσον αφορά τις αγορές η εμπλοκή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση σηματοδοτεί διαφωνία του με τις κυβερνητικές πολιτικές και ως εκ τούτου ανεβάζει το πολιτικό και επενδυτικό ρίσκο, δημιουργώντας αντιπαραγωγικό και αντιεπενδυτικό κίνδυνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Accenture Greece κ. Κυριάκο Σαμπατακάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τοποθετήθηκε επί ευρείας γκάμας θεμάτων, ενώ στάθηκε στη λειτουργία των θεσμών, χρεώνοντας υποστηρίζοντας ότι υστερεί έναντι της Ευρώπης θέση που χρησιμοποίησε ως αιτιολογία για την απώλεια αναπτυξιακής δυναμικής.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Στουρνάρας, ανέλυσε την πορεία του μέχρι σήμερα, τις προοπτικές της Ελλάδας και της Ευρώπης, “τα εμπόδια που δεν αφήνουν να προχωρήσουμε γρηγορότερα προς την ανάπτυξη”, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο διοικητής της ΤτΕ διαπιστώνει πως ένα από τα καλά της ήταν πως η Ελλάδα έγινε πιο εξωστρεφής. “Έχουν αναπτυχθεί οι κλάδοι των εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, εις βάρος των κλάδων των μη εμπορεύσιμων”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τι μας κρατάει και δεν πηγαίνουμε γρηγορότερα σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει

“Οι θεσμοί μας υστερούν. Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα. Ένα παράδειγμα σας λέω”

Η τοποθέτηση αυτή όμως έχει περισσότερο πολιτικό και λιγότερο θεσμικό χαρακτήρα, μιλά με υπονοούμενα αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και παρεμβαίνει από θέσης στις εν εξελίξει πολιτικές διεργασίες. Παρέμβαση που μπορεί να προκαλέσει αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, χρεώνοντας στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πολιτικά κίνητρα και προσπάθεια χρήσης της θεσμικής του ιδιότητας για την υποβοήθηση συγκεκριμένων πολιτικών εκτός του δικού του πλαισίου δράσης.

Ο διοικητής της ΤτΕ κάνει ειδική μνεία και στο πρόβλημα του λαϊκισμού, παραδεχόμενος βέβαια, ότι ο λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό Βορρά.
«Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να έχουν το θάρρος της γνώμης και να λένε την αλήθεια, την αλήθεια στον ευρωπαϊκό Νότο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία» αναφέρει, χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη μετά το Brexit, τονίζοντας ωστόσο πως “για να επιβιώσει το ευρώ θα πρέπει να γίνουν μερικές αλλαγές”. Όπως εξηγεί “Κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι μπορεί να υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ομόσπονδο κράτος, αν και εγώ θα το επιθυμούσα πολύ, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε με ρεαλιστικά μέτρα. Για παράδειγμα, η οικονομική προσαρμογή να μη γίνεται μόνο από τις χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και από τις χώρες που έχουν πλεονάσματα. Υπάρχουν συνταγές σήμερα, υπάρχει η περίφημη Έκθεση των Πέντε Προέδρων”

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version