Ευρωζώνη: Σταθερός ο πληθωρισμός, ανεβαίνει ο δομικός

Ευρωζώνη: Σταθερός ο πληθωρισμός, ανεβαίνει ο δομικός

Διατήρηση του πληθωρισμού στα τρέχοντα επίπεδα του 1,3% δείχνουν τα πρώιμα στοιχεία, ενώ παράλληλα διαφαίνεται απρόσμενη ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού τον Ιούλιο, δείκτης που επικεντρώνει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της νομισματικής της πολιτικής.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2017, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες. Ο πληθωρισμός έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, ενώ το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε περαιτέρω.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και μη επεξεργασμένων τροφίμων και καπνού και στις οποίες η ΕΚΤ βασίζει τις αποφάσεις πολιτικής, ενισχύθηκε σε 1,2% από 1,1% τον Ιούνιο.

Διαφήμιση

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν κατά μέσο όρο 1,99% από το 1991 έως το 2017, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό 5% τον Ιούλιο του 1991 και σε ιστορικό χαμηλά -0,7% τον Ιούλιο του 2009.

Διαφήμιση