Το Ιράν καταγγέλλει αμερικανικές προβοκάτσιες στον Κόλπο

Το Ιράν καταγγέλλει αμερικανικές προβοκάτσιες στον Κόλπο

Προσπάθειες για να να κρατήσει τις εντάσεις σε ελεγχόμενα επίπεδα καταβάλει το Ιράν, καθώς όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η Επαναστατική Φρουρά κατήγγειλε υπέρμετρες και διαρκείς προκλήσεις εις βάρος ιρανικών σκαφών από τη συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz.

Το USS Nimitz και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν ένα ιρανικό καταδρομικό την Παρασκευή και έστειλαν ένα ελικόπτερο κοντά σε αρκετά πλοία της επαναστατικής φρουράς κοντά στην πλατφόρμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Resalat.

“Οι Αμερικανοί έκαναν μια προκλητική και αντιεπαγγελματική κίνηση εκδίδοντας προειδοποίηση και εν συνεχεία βάλλοντας προειδοποιητικές ριπές στα πλοία …”, δήλωσε αξιωματούχος. “Οι πολεμιστές του Ισλάμ(σσ ο ιρανικός στρατός), χωρίς να δίνουν προσοχή σε αυτή την ασυνήθιστη και ασυνήθιστη συμπεριφορά των αμερικανικών πλοίων, συνέχισαν την αποστολή τους Περιοχή και ο αεροπλανοφόρος και το συνοδευτικό θωρηκτό έφυγαν από την περιοχή. “

Το αμερικανικό Πεντάγωνο στη δική του εκδοχή υποστηρίζει ότι ένα ελικόπτερο του ναυτικού του Η.Π.Α. παρατήρησε πολλά πλοία της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς να προσεγγίζουν τις αμερικανικές δυνάμεις με υψηλή ταχύτητα. Στη συνέχεια το ελικόπτερο εκτόξευσε φωτοβολίδες αφού δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τα σκάφη.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η δήλωση ανέφερε ότι η αλληλεπίδραση ήταν “ασφαλής και επαγγελματική”.

Την περασμένη Τρίτη, ένα πλοίο του ναυτικού του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ έβαλε προειδοποιητικές βολές όταν ένα ιρανικό σκάφος στον Κόλπο έφτασε 137 μέτρα, που καταγράφεται ως το πρώτο τέτοιο περιστατικό από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ διέκοψε τον χωρισμό οικογενειών προσφύγων

Σε μια δήλωση, η κεντρική διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων των Η.Π.Α. δήλωσε ότι το σκάφος περιπολίας, που ονομάζεται Thunderbolt, έβαλλε με προειδοποιητικές βολές μπροστά από το ιρανικό σκάφος αφού αγνόησε τις κλήσεις μέσω ασυρμάτου, τις φωτοβολίδες και τη σφυρίχτρα του πλοίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ η οποία ανέλαβε σκληρή γραμμή στο Ιράν, δήλωσε πρόσφατα ότι το Ιράν συμμορφώνεται με την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν ακολουθεί το πνεύμα της συμφωνίας και ότι η Ουάσιγκτον θα αναζητήσει τρόπους για την ενίσχυση της. Στη συνέχεια πέρασε με σαρωτική πλειοψηφία από τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ νομοσχέδιο με νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν με αφορμή το πυραυλικό του πρόγραμμα.

Διαβάστε  "Στραγγαλισμό" του Ιράν προωθούν οι ΗΠΑ, για να πονέσουν την Ευρώπη

Διαφήμιση