Πολλών ερμηνειών επιδέχεται η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, όπου θέτει ζήτημα “κατενάτσιο” από συναδέλφους του υπουργούς, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο υποσκάπτεται η προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους.
Αν τοποθετηθεί στο πλαίσιο που δημιούργησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, δεν διέψευσε τα περί ανασχηματισμού και έκανε και διεξοδικό απολογισμό της πρώτης διετίας διακυβέρνησης, τότε η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποκτά αυξημένο ειδικό βάρος και αποτελεί θέση έναντι του επερχόμενου ανασχηματισμού με αποδέκτη τόσο τον πρωθυπουργό όσο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους δανειστές.
Σε ερώτηση ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, ιδιοκτησία του προγράμματος ή κατενάτσιο έναντι των πιστωτών, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι σαφές ότι αν είχαμε την πλήρη νομοθετική και πολιτική αυτονομία, τότε το πρόγραμμά μας θα ήταν πιο κοντά στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας –αποδείχθηκε επανειλημμένως ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα– και σίγουρα πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Από την άλλη το κατενάτσιο, όπως το ορίσατε, το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες. Νομίζω ότι το παραπάνω αξίωμα το συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης.
Συνεπώς αναδεικνύοντας ως πολιτικό ζήτημα την προσπάθεια μελών του υπουργικού συμβουλίου να καθυστερήσουν την υλοποίηση συμφωνηθέντων με τους θεσμούς μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα επισημαίνοντας τη συμφωνίας μεγάλου μέρους των συναδέλφων του σε αυτή τη θέση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βάζει στη γωνία τους μη παραγωγικούς υπουργούς και καθιστά σαφή στον πρωθυπουργό την άποψή του για τη δυσλειτουργικότητα της κυβέρνησης.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε χρονικό ορίζοντα εξόδου από την επιτροπεία ου ESM το καλοκαίρι του 2018 και ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ο υπουργός Οικονομικών, εντοπίζει τις αδυναμίες σε πρόσωπα, αποκαλύπτει ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο και κοινοποιεί πλέον μια θέση ευρείας αποδοχής.
Συγχώνευση Μνημονίου και παράλληλου προγράμματος
Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας κατέστησε αναγκαία τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πολιτικού προγράμματος για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα προσδιορίζει τις προτεραιότητες και τον χρόνο υλοποίησης αυτών.
Σχετικά με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους δανεισμού και η επαναφορά της χώρας σε μία κανονικότητα.
Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για τη διεξαγωγή νέων stress tests στις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι
«υπάρχουν προγραμματισμένα τεστ ελέγχου το 2018. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, κάτι που καμιά φορά το ΔΝΤ έχει την τάση να το ξεχνάει»
έσπευσε προσέθεσε, για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι:
«Έχω πει πολλές φορές ότι μπορούμε να δουλέψουμε με το ΔΝΤ μέσα και με το ΔΝΤ έξω. Αυτό που δεν γίνεται είναι να συνεχίσει επ’ αόριστον με ένα πόδι μέσα και ένα πόδι έξω. Και άρα οφείλει έως τα Χριστούγεννα να πάρει τις τελικές του αποφάσεις».
Ερωτηθείς, τέλος, για το ζήτημα των δαπανών, επεσήμανε ότι στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση της σπατάλης και όχι η περικοπή αποτελεσματικών και κοινωνικά ωφέλιμων δαπανών.