Νέες κυρώσεις στο Κατάρ ετοιμάζεται να επιβάλλει η Σαουδική Αραβία

Νέες κυρώσεις στο Κατάρ ετοιμάζεται να επιβάλλει η Σαουδική Αραβία

Κλιμακώνεται η κρίση στο Κατάρ καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα al-Hayat η ομάδα των τεσσάρων χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιβάλλουν νέο πακέτο κυρώσεων στο μικρό και απομονωμένο, πλέον, πλούσιο δε εμιράτο.

Τα τέσσερα αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες και παραβιάζουν τον αρχιεπίσκοπο του Ιράν, ισχυρισμούς που αμφισβητεί η Ντόχα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών “αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις που θα επηρεάσουν σταδιακά την οικονομία του Κατάρ”, ανέφερε η εφημερίδα al-Hayat επικαλούμενη πηγές του Κόλπου που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Σαλμάν σπάει κι άλλο ταμπού, διορίζει γυναίκα CEO στην Aramco

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν, BNA, μετέδωσε το Σάββατο ότι ο βασιλιάς Χαμάντ Μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα είχε χαιρετήσει τη συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μέχρι στιγμής διπλωματικές πρωτοβουλίες για επίλυση της κρίσης έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, το Κουβέτ και η Τουρκία, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με το Κατάρ ενώ και οι τέσσερις χώρες διέκοψαν τις αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις με τη Ντόχα, ζητώντας από τη χώρα να λάβει αρκετά μέτρα για να αποδείξει ότι αλλάζει τις πολιτικές της.

Προς στήριξη του Κατάρ προσέτρεξαν η Τουρκία και το Ιράν παράσχοντας χιλιάδες τόνους τροφίμων, θέλοντας αμφότεροι να διατηρήσουν την ειδική σχέση που έχουν με το εμιράτο και να στηρίξουν την κυβέρνηση του Εμίρη που δέχεται πυρά.

Διαβάστε  Η Τουρκία απελαύνει τον πρέσβη του Ισραήλ

Σε μια κίνηση κλιμάκωσης οι τέσσερις αραβικές χώρες πρόσθεσαν 18 επιχειρήσεις και άτομα στη μακρά λίστα τρομοκρατών και χρηματοδοτών τους που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζονται από το Κατάρ.

Διαφήμιση