Διώξεις για καρτέλ στις ΗΠΑ σε BMW AG, Daimler AG, Volkswagen AG, Audi και Porsche

Διώξεις για καρτέλ στις ΗΠΑ σε BMW AG, Daimler AG, Volkswagen AG, Audi και Porsche

Σκληραίνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γερμανίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς τα γερμανικά μεγαθήρια BMW AG, Daimler AG, Volkswagen AG, Audi και Porsche αντιμετωπίζουν νέο γύρο διώξεων, αβεβαιότητας και μεγάλου κόστους καθώς οι αμερικανικές αρχές πρόκειται σύντομα να απαγγείλουν κατηγορίες για σύσταση καρτέλ επί 20ετία.

Στην ίδια υπόθεση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εμπλέκονται και μεγάλοι προμηθευτές υλικού όπως η Bosch, η οποία εμπλέκεται και σε αντίστοιχο ευρωπαϊκό σκάνδαλο.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση εναντίον των BMW AG, Daimler AG, Volkswagen AG, Audi και Porsche, καθώς φέρεται να απέκρυπταν από κοινού μία σειρά πληροφοριών για την τεχνολογική πρόοδο του κλάδου, από το 1996 έως το 2015.

Διαφήμιση

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό του κατηγορητηρίου απόκρυψη των συγκεκριμένων πληροφοριών αφενός περιόριζε την τεχνολογική εξέλιξη των αυτοκινήτων, αφετέρου δημιουργούσε στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Η μήνυση του αμερικανικού δημοσίου υποβλήθηκε την Παρασκευή, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Στόχο του καρτέλ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αποτελούσε η διατήρηση των «σκήπτρων» των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αμερικανική αγορά.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου καρτέλ, φαίνεται πως εξελίχθηκε και το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2015 και οδήγησε στην επιβολή προστίμων, δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι επίμαχες πληροφορίες βρίσκονται ήδη στην κατοχή της Κομισιόν, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο έναρξης επίσημης έρευνας.

Διαφήμιση