Αν και από τα ελληνικά media ερμηνεύτηκε ως “κήρυξη πολέμου” η διατύπωση της Σαουδικής Αραβίας αναφορικά με το αίτημα του Κατάρ για διεθνοποίηση των των ιερών προσκυνημάτων, στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει ενδεχόμενο επίσημο τέτοιο αίτημα ως casus belli.
Στις αρχές Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τους.
Για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, τα τέσσερα αραβικά κράτη παρέδωσαν στην Ντόχα ένα τελεσίγραφο με 13 αιτήματα, το οποίο ωστόσο, απορρίφθηκε.
Μεταξύ άλλων, τα αραβικά κράτη αξίωναν από το Κατάρ να υποβαθμίσει τις σχέσεις του με το Ιράν, να κλείσει την τουρκική στρατιωτική βάση στο έδαφός του, να σταματήσει να στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να βάλει “λουκέτο” στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
«Οι απαιτήσεις του Κατάρ για τη διεθνοποίηση των ιερών προσκυνημάτων είναι επιθετικές και αποτελούν κήρυξη πολέμου κατά του βασιλείου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ.
«Διατηρούμε το δικαίωμα να αντιδράσουμε κατά οποιουδήποτε εργάζεται για τη διεθνοποίηση των ιερών προσκυνημάτων» έσπευσε να προσθέσει, σε επιθετικό τόνο.