Με σκηνικό κλασικής διπλωματικής παγίδας μοιάζει αυτό που έχει διαμορφωθεί στην κυπριακή ΑΟΖ τις τελευταίες ώρες και η προσπάθεια αποκατάστασης της πραγματικότητας αποδεικνύεται ακόμη δυσκολότερη.
Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση αμερικανικό πολεμικό πλοίο πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς όμως να έχει εκδοθεί η σχετική NAVTEX από την Κύπρο αλλά από την Τουρκία. Το πλοίο εισήλθε στην ΑΟΖ προκειμένου να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, δυνάμει της NAVTEX 746/17, που δέσμευσε την περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5 και 6.
Κατά το παρελθόν, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε δεσμεύσει πολλάκις τμήματα της ΑΟΖ για την πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων, οι οποίες παραπέμπουν σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, αν και οι λεπτομέρειες αυτών των κινήσεων δεν δίνονται στη δημοσιότητα.
Η περιοχή δεσμεύτηκε για την προσεχή Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 15:00 μέχρι τις 20:59, με τις συντεταγμένες, εντός των οποίων δεσμεύεται η περιοχή, να είναι οι εξής:
34 31.00 N – 031 22.00 E
34 31.00 N – 030 50.00 E
33 40.00 N – 030 50.00 E
33 40.00 N – 031 22.00 E
Βάσει των διεθνών συνθηκών η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, δικαιούται να δεσμεύσει περιοχές εντός της ΑΟΖ άλλων χωρών για στρατιωτικές ή άλλες ασκήσεις αλλά εκτός των χωρικών υδάτων, δεδομένου ότι δεν προχωράει σε οικονομική δραστηριότητα, όπως κι έγινε.
Σύμφωνα με το sigmalive η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει τις προβλεπόμενες ενέργειας καταγγελίας και άρσης της NAVTEX, ενώ έχει ανοίξει και δίαυλος επικοινωνίας σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση της “παρεξήγησης”.
Επιπλέον, ανώτατες κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα, αναφέρουν ότι η κίνηση εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων μηνών και τονίζουν ότι εκδόθηκε anti-NAVTEX η οποία απαντά στην αντίστοιχη τουρκική, όπως γίνεται πάντα, ενώ επαναλαμβάνουν ότι όλες οι κινήσεις παρακολουθούνται και εξετάζονται με προσοχή, εκτιμώντας ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν προκύπτει.
Εκείνο που φαίνεται να επιβεβαιώνεται πάντως, είναι ότι δεν πρόκειται για αμερικανική άσκηση, αλλά για κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην περιοχή, ενδεχομένως υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να δημιουργήσει ένταση εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NAVTEX.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικό πλοίο δεν βρίσκεται ακόμα στην περιοχή, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό, καθώς δίνει τον απαραίτητο χρόνο μέχρι τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβημάτων σε όλα τα επίπεδα και να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για κυριαρχικά δικαιώματα επί του τεμαχίου 6 επί μακρόν.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνες με πόντιση καλωδίων για εξεύρεση φυσικού αερίου σε περιοχή που περιλαμβάνει τα τεμάχια 1 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η πορεία του δεν έχει τα χαρακτηριστικά πορείας πλοίου που πραγματοποιεί τέτοιου είδους έρευνες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.