Σφαγή στο Λευκό Οίκο: Ο Τραμπ καρατόμησε τον προσωπάρχη του, στη θέση του… στρατηγός

Σφαγή στο Λευκό Οίκο: Ο Τραμπ καρατόμησε τον προσωπάρχη του, στη θέση του… στρατηγός

Το έναυσμα για τον αναμενόμενο ευρύτε ανασχηματισμό έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας, μέσω twitter, την καρατόμηση του ελληνοαμερικανού προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, και την αντικατάστασή του από τον μέχρι τώρα υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγό Τζον Φ. Κέλι και το νέο διευθυντή επικοινωνίας Άντονι Σκαρμούτσι.

Μετά από έξι μήνες στην εξουσία ο στενός κύκλος επιτελών του Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστεί δραστική αναδόμηση, καθώς έχουν αποχωρήσει όλα σχεδόν τα στελέχη που ήταν δίπλα του κατά την προεκλογική περίοδο, εκτός από τα μέλη της οικογένειας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τα πεπραγμένα του επιτελείου Τραμπ για την ίδια περίοδο σε σχέση με τη Ρωσία.

To Crisis Monitor έχει εγκαίρως αναδείξει τον επικείμενο ανασχηματισμό στην Ουάσιγκτον καθώς και το κλίμα που επικρατεί στον Λευκό Οίκο και στον στενό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με αυτές τις κινήσεις επιχειρεί να στείλει μηνύματα στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που δεν τον στήριξαν στην προώθηση της αντιμεταρρύθμισης στην Υγεία.

Διαφήμιση

Αν και η απομάκρυνση Πριμπους ήταν προδιαγεγραμμένη εν τούτοις η αντικατάσταση του από τον στρατηγό Τζον Κέλι δημιουργεί ερωτηματικά για την επάρκεια και τη δυνατότητα του να χειριστεί τις ισορροπίες στην Ουάσιγκτον, αποστολή στην οποία απέτυχε ο Πρίμπους ο οποίος ήταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και γνώριζε από πρώτο χέρι τον συσχετισμό δυνάμεων.

Διαβάστε  Παρασκηνιακό new deal ΗΠΑ και ΕΕ με τον Ερντογάν

Παρά την καρατόμηση Πρίμπους ο Λευκός Οίκος και η κυβέρνηση Τραμπ παραμένουν σε αναβρασμό καθώς αναμένεται η απομάκρυνση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι.

Σε σημείο καμπής βρίσκονται επίσης οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και με τον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τα τεκταινόμενα στον Λευκό Οίκο και για τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται την υπόθεση του Τζεφ Σέσιονς.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Ρέις Πρίμπους μέσω twitter γράφοντας:

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι μόλις διόρισα τον στρατηγό/υπουργό Τζον Φ. Κέλι στη θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Είναι ένας μεγάλος πατριώτης Αμερικανός” έγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Σε επόμενο tweet ευχαρίστησε τον Ρέινς Πρίμπους για τα όσα πέτυχαν μαζί

Ο Κέλι είναι σήμερα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο κ. Πρίμπους ταξίδευσε με τον κ. Τραμπ σήμερα στο Λόνγκ Άϊλαντ της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε  Ο Τραμπ θέλει απελάσεις χωρίς δίκες

Ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN λίγο μετά και απέφυγε να πει την την παραμικρή αρνητική κουβέντα για τον Πρόεδρο Τραμπ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς είχε προϊδεάσει για τις εξελίξεις.

«Νομίζω ότι αυτό που έχουμε – αυτό είναι ένας Λευκός Οίκος που έχει πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, επειδή ο πρόεδρος προσλαμβάνει τους καλύτερους ανθρώπους»

, είπε η εκπρόσωπος. «Αν ο κ. Τραμπ απωλέσει την εμπιστοσύνη του κ. Πρίμπους αυτός θα πάρει αυτή την απόφαση», δήλωσε η κυρία Σάντερς.

Διαβάστε  Πέρασαν τα stress tests της Fed και 35 τράπεζες, αλλά...

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τα μέλη του προσωπικού του Τύπου του Λευκού Οίκου έχουν ένα «υγιή ανταγωνισμό» μεταξύ τους επειδή ο κ. Τράμπ εκτιμά ακόμα και αυτούς που διαφωνούν με την πολιτική του.

«Οι άνθρωποι που είναι εδώ, είναι εδώ επειδή αγαπούν τον πρόεδρο»

δήλωσε η εκπρόσωπος.

Διαφήμιση