Σε “κατάδυση” η δημοτικότητα του Μακρόν

Σε “κατάδυση” η δημοτικότητα του Μακρόν

Επιβεβαιώνεται η διολίσθηση της δημοτικότητας τόσο του προέδρου της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν όσο και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, καθώς χάνουν 8 και 9 ποσοστιαίες μονάδες στη δημοσκόπηση της Harris Interactive που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η δημοτικότητα του MAcrin έχει καταγραφεί ακόμα και 10 μονάδες χαμηλότερα σε άλλη δημοσκόπηση, καθιστώντας την κάμψη τη μεγαλύτερη από το 1995 και τον Ζακ Σιράκ, καθώς ο Μακρόν προωθεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο περικοπών που πλήττει από τις ένοπλες δυνάμεις έως τα προνοιακά επιδόματα και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μόνες μητέρες.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Καταρρέει και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, λόγω Μακρόν

Διαφήμιση

Με το 51% των προσώπων που ερωτήθηκαν να του εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους για να «ασκήσει μια καλή πολιτική για τη Γαλλία», ο αρχηγός του κράτους υφίσταται την πρώτη του πτώση σε αυτή τη δημοσκόπηση μετά την άφιξή του στο Ελιζέ, με υπόβαθρο τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη μείωση του ατομικού βοηθήματος στέγασης (Aides personnelles au logement, APL) και τις αλλαγές στη γενική κοινωνική εισφορά (Contribution sociale généralisée, CSG). To 49% των Γάλλων που ερωτήθηκαν δεν τον εμπιστεύονται.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει διαχρονικά πρόβλημα δυσοσμίας το καλοκαίρι, το οποίο έχει αναδειχθεί κατ επανάληψη και με ιδιαίτερα ευρηματικούς τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ για δεκαετίας ήταν η βασική αιτία δημοσκοπικής κάμψης των προέδρων και πρωθυπουργών, αντιθέτως η ποιότητα του μποζολέ μπορούσε να σώσει πολιτικά μια κυβέρνηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει 14 μονάδες μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του ιστοτόπου Délits d’Opinion.

Ο πρωθυπουργός Φιλίπ καταγράφει ακόμη πιο θεαματική πτώση, με το 49% των Γάλλων να εκφράζει θετική γνώμη αλλά το 50% να δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται.

Πτώση υφίσταται και η δημοτικότητα πολλών εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης: του Νικολά Ιλό (-8 μονάδες, στο 59%), του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (-5 μονάδες, στο 54%), ή ακόμη του Μπρουνό Λεμέρ (-5 μονάδες, στο 40%).

Διαβάστε επίσης: Ο Μακρόν σε ελεύθερη πτώση

Λιγότερο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ (37%, +2) ή ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ (30%, +3), είδαν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται μάλλον διότι παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό κι όχι λόγω κάποιου έργου τους.

Από τις πρώτες δυσχέρειες για την κυβέρνηση μοιάζει να ωφελείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συγκεντρώνει ένα 32% θετικών απόψεων (+4%), παραμένει πάντως ακόμη σε μεγάλη απόσταση από τον Αλέν Ζιπέ, παρότι ο τελευταίος υφίσταται ελαφριά πτώση (43%, -1).

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε μέσω Διαδικτύου μεταξύ της 25ης και της 27ης Ιουλίου σε δείγμα 1.000 προσώπων 18 ετών και άνω, βάσει της μεθόδου των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος κυμαίνεται μεταξύ της 1,4 και των 3,1 μονάδων.

Διαφήμιση