Τον επίλογο της κυβέρνησης με τη σημερινή της σύνθεση και ένα έμμεσο ευχαριστώ στους συντελεστής της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έγραψε με την ομιλία-εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτώντας την έναρξη των διαδικασιών και των ζυμώσεων για την αναπροσαρμογή του κυβερνητικού σχήματος, με “αριστερό πρόσημο” όπως χαρακτηριστικά είπε, σκιαγραφώντας την επόμενη ημέρα και αναδεικνύοντας το νέο προσωπικού “ρεαλιστικό” προφίλ καθώς και τους τομείς εστίασης του κυβερνητικού έργου.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κεντρική επιτροπή έκανε απολογισμό, οριοθέτησε τα ενεργά μέτωπα αντιπαράθεσης στην πολιτική και είπε χαρακτηριστικά ότι «τώρα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο της κυβέρνησης για να βγει η χώρα σε ένα χρόνο από τώρα από τη λάσπη», δίνοντας χρονικό ορίζοντα μέχρι την έξοδο από τη διαδικασία των Μνημονίων του ESM και αναδεικνύοντας τα μέτωπα.
Στον απολογισμό των πεπραγμένων της διετίας διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εστίασε στο αφήγημα της οικονομίας με κατάληξη την έξοδο στις αγορές, παρουσιάζοντας όμως και το νέο ορόσημο της εξόδου από την επιτροπεία. Παράλληλα, υπερασπίσθηκε της απόφασης για το χρέος, η οποία αν και κατώτερη των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί στηρίζει το στόχο της αλλαγής σελίδας.
Με τον τρόπο αυτό στέλνει σαφές μήνυμα για επικείμενη τροποποίηση του κυβερνητικού σχήματος και την αίσθηση της δομής του νέου, με έμφαση σε πιο αποτελεσματικές πολιτικές και ρεαλιστικούς στόχους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εν νέου τα ανοιχτά μέτωπα με την αντιπολίτευση αλλά με τη Δικαιοσύνη εντάσσοντας το σύνολο των αντιθέσεων στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων μέχρι τις εκλογές. Μιλώντας για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ παραδέχθηκε ότι «παρά την απειρία της, η κυβέρνηση είχε τη σοφία να τραβήξει, αλλά να μη σπάσει στο σχοινί». Επανέλαβε αυτό που είχε πει και στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ότι το 2018 είναι το οριστικό και αμετάκλητο τέλος των μνημονίων, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά».
Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε στην ουσία τις νέες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναδεικνύοντας τους στόχους για το 2019, σημείο όπου επέλεξε να αλλάξει τη δική του ρητορική, να μιλήσει για ρεαλιστικούς στόχους και να μην αναφερθεί σε ιδεολογικά διακυβεύματα αλλά σε κοινωνικές επιταγές και ανάγκες.
Υπ αυτό το πρίσμα ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς και να δώσει το δικό του νέο ρεαλιστικό στίγμα καθιστώντας σαφές ότι με στόχο τις εκλογές η κυβέρνηση θα γίνει πιο ρεαλιστική, σταθερή και προσηλωμένη σε μετρήσιμα αποτελέσματα που μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την ισορροπία δυνάμεων και να διαμορφώσουν εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς αχρείαστες συγκρούσεις με τους δανειστές-εταίρους.
«Ποιά θα είναι η Ελλάδα τότε και ποια θα είναι η Ελλάδα για την οποία θα διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού; Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα δίκαιη, προοδευτική, έξω από τα μνημόνια και τη λιτότητα που έφερε την κοινωνία στα όριά της. Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα. Είναι μια Ελλάδα που θα έχει κερδίσει τη μάχη, περιορίζοντας την ανεργία σε ευρωπαϊκά επίπεδα- ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τη στιγμή που αναλάβαμε και είναι στόχος ρεαλιστικός. Η Ελλάδα το 2019 όταν θα ζητάμε την ψήφο του λαού, θα είναι μια Ελλάδα με γερό σύστημα υγείας, με νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικός προθάλαμος. Θα είναι μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία και σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής, τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είναι μια Ελλάδα που θα προστατεύει αυτούς που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν θα λαμβάνει αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών, που δεν θα αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι έμποροι ναρκωτικών και όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα».
Στην πραγματικότητα στο Μαξίμου φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα σενάριο ανατροπής του πολιτικού κλίματος μέσα από τη μείωση της ανεργίας, ένα μοντέλο που έχει κομματική απήχηση και ευελπιστούν ότι θα μεταφραστεί και κοινωνικά. Σε αυτό το σενάριο, υποθέτουν ότι η μείωση της ανεργίας επαναφέρει αντίστοιχο ποσοστό κόσμου στην εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου μπορεί να ανακτηθεί η δυναμική μέσα στην κοινωνία και να διακοπή η εκροή ψηφοφόρων καθώς και τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για αλίευση στους δυσαρεστημένους.
Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μία κομβική περίοδο για τη χώρα, για την οικονομία και για την κυβέρνηση και υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα.
«Περάσαμε έναν δύσκολο κάβο και κερδίσαμε μία απόφαση για το χρέος που έφερε ξανά την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε θετική είδηση και ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια τωνμνημονίων. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καιρός για χαλάρωση θα σας πω το αντίθετο»
Ζήτησε σοβαρότητα και σκληρή δουλειά για να βγει σε έναν χρόνο η χώρα από τη λάσπη.
«Σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα κλείσουμε δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο λαός σε απόλυτη γνώση της συμφωνίας έδωσε σε εμάς εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Βρισκόμαστε λίγο πριν τα μισά της κυβερνητικής μας θητείας. Ο λαός αναγνώρισε το ήθος και την εντιμότητα που δείξαμε στη δύσκολη μάχη του 1ου εξαμήνου να διεκδικήσουμε μία καλύτερη συμφωνία από τους δανειστές»
Κομβική είναι επίσης η φράση:
«Διαμορφώνουμε συνθήκες ασφαλούς εξόδου»
την οποία χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός περνώντας από την αποτίμηση στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η οικονομία να αρχίζει ξανά να πατά σε στέρεο έδαφος, τονίζοντας πως «διαμορφώνουμε συνθήκες ασφαλούς και οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».
Περιγράφοντας το όραμα για την επόμενη ημέρα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα έχει αριστερό πρόσημο «και αυτό το όραμα έχει απέναντί του το σχέδιο της ολιγαρχίας του πλούτου που εκφράζει η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη».
Επέκρινε την αντιπολίτευση και μίλησε για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, θέλοντας να στείλει μήνυμα διαχωριστικών γραμμών…
«Η αντιπολίτευση βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση αμόκ, δεν μας έχει συνηθίσει έτσι αυτή η παράταξη. Μας λένε γιατί ενοχλείστε που σας επιτίθεται χωρίς μέτρο ακόμα και στα θετικά βήματα. Κι εσείς δεν κάνατε σκληρή αντιπολίτευση; Έχει διαφορά, εμείς προτρέπαμε την τότε κυβέρνηση να αντισταθεί σθεναρά στους εταίρους και δανειστές αυτοί ζητούν να αντισταθούν οι δανειστές στην κυβέρνηση»
σημείωσε.
Προανήγγειλε, τέλος, ότι
«η σύγκρουση θα είναι διαρκής και ανειρήνευτη γιατί είναι δύο αντίθετα σχέδια. Είμαστε έτοιμοι να αντιπαρατεθούμε πολιτικά. Δεν θα δεχθούμε να μετατρέπεται η κόντρα σε χυδαίο λαϊκισμό, γιατί τι άλλο είναι ότι δώσαμε 50 ευρώ επίδομα σφραγίδας στο δημόσιο».Δεν θα προτρέπαμε ποτέ τους αυτοδιοικητικούς μας να μην συμμετάσχουν σε συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη επειδή θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός»
σημείωσε.