Πετρέλαιο: +8,6% στην εβδομάδα λόγω έντασης, αποθεμάτων και υποσχέσεων

Πετρέλαιο: +8,6% στην εβδομάδα λόγω έντασης, αποθεμάτων και υποσχέσεων

Εβδομάδα ρεκόρ σε επίπεδο κερδών ήταν αυτή που πέρασε για το πετρέλαιο, καθώς κατέγραψε τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη του 2017 και πέντε σερί ανοδικές συνεδριάσεις, ένδειξη προσπάθειας αλλαγής τάσης που οφείλεται κυρίως στην ένταση με το Ιράν και τη Ρωσία.

Σε εβδομαδιαία βάση το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 8,6%, για πρώτη φορά μετά τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, με τις τιμές του αργού να λαμβάνουν ώθηση από τη νέες δεσμεύσεις του ΟΠΕΚ για τον περιορισμό της παραγωγής καθώς επίσης και την αβεβαιότητα που επικρατεί στη Βενεζουέλα και τις κυρώσεις σε Ιράν και Ρωσία που ανεβάζουν τη γεωπολιτική ένταση.

Θετικά επέδρασε στην αγορά και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, ενώ η αγορά αγνόησε στοιχεία για αύξηση της παραγωγής από τις πλατφόρμες πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου WTI παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,4% για να διαμορφωθεί στα 49,71 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσει του πιο ενεργού συμβολαίου από τις 26 Μαΐου.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν για την πέμπτη συνεδρίαση και ήταν πάνω από 1% την Παρασκευή, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου μείωσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και και της δέσμευσης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο.

Στο ICE του Λονδίνου, το συμβόλαιο brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,03 δολ. ή 2% για να διαμορφωθεί στα 52,52 δολ. το βαρέλι, ενώ τα εβδομαδιαία κέρδη ανήλθαν σχεδόν στο 9,3%.

Διαφήμιση