Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα veto ου διαθέτει για να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ο πρόεδρος σκοπεύει να υπογράψει το νόμο που ψήφισαν με διακομματική συναίνεση η Βουλή και η Γερουσία.
Ο Τραμπ επέλεξε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία (98 ψήφους υπέρ και 2 κατά), παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του στο κείμενο, καθώς περιορίζει τη δυνατότητά του να χειριστεί τις διμερείς σχέσεις και τον εμπλέκει σε διαδικασία συνδιαλλαγής με τη Γερουσία.
Στις κυρώσεις έχει αντιδράσει ήδη η Ρωσία με απελάσεις Αμερικανών διπλωματών και κατασχέσεις ακινήτων που άνηκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, δράση που δεν είχε αναλάβει ότι οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει τα αντίστοιχα, εν αναμονή αλλαγής σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.
Σφοδρές αντιδράσεις στις κυρώσεις συναντά όμως και από την Ευρώπη καθώς πλήττονται ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες και κατ επέκταση η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, με τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ να έχει ήδη προειδοποιήσει για την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου εντός ημερών από την ενεργοποίηση του αμερικανικού νόμου.
Σύμφωνα με τη Γερμανία οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην ενέργεια στο πλαίσιο εμπορικού-βιομηχανικού πολέμου για να αναγκάσουν την Ευρώπη να ανοίξει την αγορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LPG) στις αμερικανικές εταιρίες, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει συμφωνήσει για προμήθεια από τη Ρωσία με νέο αγωγό που θα διέρχεται από τις χώρες της Βαλτικής και με έναν ακόμα ως παρακλάδι του Turkish Stream.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αναγκάσει την ΕΕ και τη Γερμανία να επαναδιαπραγματευτούν άλλες εμπορικές συμφωνίες και να αποδεχθούν την πολιτική του ηγεμονία, η οποία αμφισβητείται εντόνως σε όλα τα επίπεδα.