Επεισόδιο μεταξύ πολεμικών πλοίων ΗΠΑ-Ιράν, τα μηνύματα

Επεισόδιο μεταξύ πολεμικών πλοίων ΗΠΑ-Ιράν, τα μηνύματα

Αν και συνηθισμένα τα επεισόδια μεταξύ αμερικανικών και ιρανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Κόλπου, έχουν διαφορετική βαρύτητα, σημειολογία και πιθανότητα θερμού επεισοδίου σε αυτή τη φάση, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες των δυο χωρών έχουν εμπλακεί σε ένα παρατεταμένο blame game επιχειρώντας να δημιουργήσουν συνθήκες που θα προκαλέσουν αντίδραση εκτός ορίων και θα κερδίσουν ή πειθαναγκάσουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Με τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών να βρίσκονται στα άκρα καθώς η Ουάσιγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη με αφορμή το πυραυλικό της πρόγραμμα και ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που έχει υπογράψει με την ομάδα των έξι χωρών, τα επεισόδια στην περιοχή του Κόλπου και στα στενά του Χορμούζ ανάγοντας σε πράξεις πολιτικής και διπλωματίας και μεταφέρουν μηνύματα.

Ένα νέο επεισόδιο έφερε αντιμέτωπα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου, λίγες ημέρες μετά από τα προειδοποιητικά πυρά που άνοιξε το αμερικανικό USS Thunderbolt όταν το πλησίασε ένα ιρανικό πολεμικό.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον επίσημο ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης, το νέο επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Nimitz από τη μία πλευρά και ιρανικών φρεγατών, εξοπλισμένων με πυραύλους, από την άλλη.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι γύρω στις 16.00 της Παρασκευής, τοπική ώρα, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τα σκάφη που το συνόδευαν παρακολουθούνταν από τις ιρανικές φρεγάτες σε μια ζώνη κοντά στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Ρεσαλάτ, ένα ελικόπτερο απογειώθηκε για να πλησιάσει στα πλοία των Φρουρών της Επανάστασης.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η «προκλητική και αντιεπαγγελματική» στάση των Αμερικανών που

«εξέδωσαν προειδοποιήσεις, κυρίως ρίχνοντας φωτοβολίδες, προς την κατεύθυνση των ιρανικών φρεγατών». Οι φρεγάτες ωστόσο «συνέχισαν την αποστολή τους, οπότε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του έφυγαν από τη ζώνη».

Την περασμένη Τρίτη το USS Thunderbolt άνοιξε πυρ, όταν το πλήρωμα του ιρανικού πλοίου που το είχε πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 140 μέτρων δεν απάντησε στις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας των Αμερικανών μέσω ασυρμάτου.

Διαφήμιση