Το NATO σπρώχνει το Σκοπιανό με στρατό…

Το NATO σπρώχνει το Σκοπιανό με στρατό…

Κινήσεις με σαφή στόχο την επίδειξη δύναμης στη Ρωσία πραγματοποιεί το NATO διεξάγοντας κοινή 14ήμερη άσκηση με τον στρατό της πΓΔΜ, πολιτική που ανεβάζει την ταχύτητα επώασης του Σκοπιανού ζητήματος το οποίο η ελληνική κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία προσπαθούν να παγώσουν.

Η κοινή άσκηση έρχεται να αποδείξει τη βούληση της νέας κυβέρνησης του Σοσιαλιστή ηγέτη Ζόραν Ζάεφ για επαναφορά της χώρας σε ευρωατλαντική τροχιά, κάτι που προϋποθέτει όμως την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, διαδικασία που ασκούνται πιέσεις για την επιτάχυνσή της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πρόσφατες συναντήσεις του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια με τον ΥΠΕΞ, Ντιμιτρόφ και στις Βρυξέλλες με τον Νίκο Κοτζιά.

Διαφήμιση

Παράλληλα επαφές για το ίδιο θέμα είχε στην Αθήνα και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ για την περιοχή, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί αναλυτικά η ατζέντα και τα συμπεράσματα της συνάντησης.

Διαβάστε  Αμερικανική στήριξη για τις απελάσεις Ρώσων

Το κλίμα στα Σκόπια παραμένει εκρηκτικό καθώς προσφάτως απαγγέλθηκαν ποινικές διώξεις για πέντε κακουργήματα τον πρώην πρωθυπουργό, Νίκλα Γκρουέφσκι, ενώ η ειδική Εισαγγελία διερευνά μια ακόμη υπόθεση που εμπλέκεται.

Παράλληλα όμως σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια προσκόλλησης της πΓΔΜ στη Ρωσία, καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει προσεγγίσει τον πρόεδρο της χώρας Γκέοργκι Ιβάνοφ, που προέρχεται από το εθνικιστικό, VMRO-DPNE, του πρώην πρωθυπουργού και διωκόμενου Νίκολα Γκουέεφσκι.

Η αντιπαράθεση NATO-Ρωσίας ήταν αυτή που οδήγησε αρχικά στο χείλος της κατάρρευσης και της εθνοτικής βίας την πΓΔΜ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι NATO και Ρωσία έχουν ανοίξει ευρύ μέτωπο στα δυτικά Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας πολιτικές και γεωπολιτικές αναταράξεις και ενισχύοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης της περιοχής.

Η άσκηση στα Σκόπια

Σύμφωνα με το NATO αμερικανικά στρατεύματα και μονάδες της πΓΔΜ ξεκίνησαν μια κοινή 14ήμερη στρατιωτική άσκηση με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των μηχανικών του Στρατού της Μακεδονίας καθώς και των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών μονάδων άμυνας.

Διαβάστε  Αισιόδοξος για συμφωνία σήμερα ο Ζάεφ, ανοιχτά τα ουσιώδη ζητήματα

Η κοινή άσκηση στη βάση του Krivolak της χώρας θα ενισχύσει επίσης τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα στρατεύματα θα διεξάγουν επιχείρηση με drone στο Krivolak, ναρκοθέτηση και αποναρκοθέτηση πεδίου και σειρά άλλων δραστηριοτήτων με στόχο την λειτουργική επαναπροσέγγιση.
 
Ήδη η άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων και των 120 οχημάτων στα δυτικά σύνορα της χώρας με τη Βουλγαρία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κουμάνοβο, περιοχή που είχαν σημειωθεί μεγάλης κλίμακας εθνοτικές συγκρούσεις.

Παράλληλα τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές εκθέσεις αμερικανικού εξοπλισμού στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Η πΓΔΜ είχε και στο παρελθόν επιδιώξει να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματά της έχουν συμμετάσχει για περισσότερο από μια δεκαετία μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες σε ειρηνευτικές αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε αλλάξει στάση και είχε προσεγγίσει τη Ρωσία απομακρυνόμενη από το NATO και βάζοντας στον πάγο την ευρωπαϊκή προοπτική.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Το μπαλάκι στην Ευρώπη για εγγυήσεις

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.