Την καθαίρεση του πρωθυπουργού από το αξίωμά του αποφάσισε μετά από δίμηνη προθεσμία που είχε αρχικά δώσει το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, καθώς απεφάνθη ότι οι κατηγορίες που έχει προσκομίσει η αντιπολίτευση, για διαφθορά, είναι βάσιμες.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά εκλογών, με τις κατηγορίες για διαφθορά να πολώνουν και να διαμορφώνουν εν πολλοίς το κλογικό κλίμα.
Η απόφαση ήλθε μετά από έρευνα για τον συσσωρευμένο πλούτο της οικογένειας του κ. Σαρίφ, με τα παιδιά του να συνδέονται, σύμφωνα με τα Panama Papers, με υπεράκτιες (offshore) εταιρείες.
Ο ίδιος ο παραιτηθείς Πακιστανός πρωθυπουργός αρνείται κάθε κατηγορία.
Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη μεταξύ των πέντε δικαστών που ψήφισαν για το θέμα.
«Μετά την ετυμηγορία, ο Ναουάζ Σαρίφ παραιτήθηκε των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράτσι.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Τσαουντρί Νισάρ Αλί Χαν είχε συμβουλεύσει νωρίτερα τον κ. Σαρίφ να αποδεχθεί την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το κυβερνών κόμμα στο Πακιστάν, η ισλαμοσυντηρτική Μουσουλμανική Λίγκα Πακιστάν – Ναουάζ (PML-N), θα λάβει από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης εντολή να ορίσει μεταβατικό πρωθυπουργό, ο οποίος θα ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι τις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πακιστάν είχε εκλεγεί γυναίκα πρωθυπουργός η οποία δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.