Λευκός Οίκος: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Λευκός Οίκος: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Το πολιτικό ήθος και η πρακτική διαρκών δημοσίων αντιπαραθέσεων που εγκαινίασε ο Ντόναλντ Τραμπ επιτιθέμενος κατ επανάληψη στο FBI, τους Δικαστές και στον υπουργό Δικαιοσύνης γίνεται κολλητικό καθώς ο νέος διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου επιτέθηκε με εκφράσεις πεζοδρομίου στον προσωπάρχη και ιεραρχικά ανώτερό του.

Οι επιθέσεις είναι ένδειξη του άκρατου πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στον Λευκό Οίκο, καθώς οι πιέσεις στον στενό πυρήνα του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ενταθεί λόγω της έρευνας του FBI και της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας στις σχέσεις του επιτελείου του και του ίδιου με το Κρεμλίνο, αλλά και από τις διαδοχικές πολιτικές ήττες που έχει υποστεί με επίκεντρο το νομοσχέδιο για το Obamacare.

Η σύγκρουση του νέοεισερχόμενου διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαρμούτσι, με τον ανώτερό του προσωπάρχη, Ρέις Πρίμπους και με τον πολιτικό σύμβουλο του Τραμπ, Στήβ Μπάνον, είναι ενδεικτική του κλίματος αντιπαράθεσης και απόδοσης ευθυνών που έχει δημιουργηθεί, ενώ η σφοδρότητα και οι χαρακτηρισμοί καθιστούν την ομάδα κρούσης του Ντόναλντ Τραμπ, δυσλειτουργική και τον ανασχηματισμό, όσο ασυνήθιστος και αν είναι για τις ΗΠΑ, επιβεβλημένο.

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης: Πολύ «αίμα» στον στενό κύκλο του Τραμπ

Μετά τη σύγκρουση Πρίμπους-Σκαρμούτσι επανήλθαν στο προσκήνιο λίστες διαδοχής του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, θέση που δεν αποκλείεται να καταλάβει ο ίδιος ο Σκαρμούτσι, ενώ προβληματισμένος είναι και ο Στηβ Μπάνον, ο οποίος απομακρύνθηκε αρχικά από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και τώρα βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

Διαβάστε επίσης: Σφαγή και στο νομικό επιτελείο του Τραμπ

Ενδεχόμενη αποχώρηση του Πρίμπους από τον Λευκό Οίκο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εξαιτίας των δεσμών που έχει ο ίδιος με τον κομματικό πυρήνα διοίκησης των Ρεπουμπλικανών, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο Τραμπ χρειάζεται την ουσιαστική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, προκειμένου να ξεπεράσει την νομοθετική στασιμότητα και να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Η κατάσταση είναι ιδιατέρως δύσκολη για τον ίδιο, μετά την απόρριψη της νομοθετικής πρότασης για την κατάργηση του Obamacare από την Γερουσία, με τις αρνητικές ψήφους τριών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών.

Αρκετά στελέχη του Λευκού Οίκου αποχώρησαν ή οδηγήθηκαν σε έξοδο μετά την ολοκλήρωση των 200 ημερών, ο απολογισμός των οποίων δεν ήταν ευνοϊκός για τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι έρευνες και οι αντιδράσεις μέσα στο ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν εκτροχιάσει την πολιτική ατζέντα του προέδρου.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε σύγκρουση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, τον οποία κατακρίνει ανοιχτά και Δημόσια, πολιτική όμως που έχει ενοχλήσει τον από καιρό προβληματισμένο υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που ακόμα και η ολιγοήμερη άδεια του Τϊλερσον ερμηνεύεται ως ένδειξη της αγανάκτησής του και της αυξαανόμενης απόστασης από τον Τραμπ.

Σενάρια κυκλοφορούν και για ενδεχόμενη παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από τους επιθετικούς και πολιτικά χοντροκομμένους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Η σύγκρουση, οι βρισιές και το άρθρο

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «The New Yorker» ο Σκαραμούτσι επιτέθηκε κατά του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, αλλά και του υπεύθυνου στρατηγικής του προέδρου Τραμπ Στίβ Μπάνον. Το δημοσίευμα βασίζεται σε μία τηλεφωνική συνέντευξη του Σκαραμούτσι σε δημοσιογράφο του περιοδικού.
Χρησιμοποιώντας χυδαία γλώσσα ο πρώην χρηματιστής της Wall Street, που ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη Παρασκευή, χαρακτήρισε τον Πρίμπους έναν «παρανοϊκό σχιζοφρενή» ενώ κατηγόρησε τον Μπάνον ότι προσπαθεί να χτίσει την δική του φήμη εκμεταλλευόμενος την ισχύ του προέδρου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την δημοσίευση του άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού, ο Σκαραμούτσι έγραψε: «Μερικές φορές χρησιμοποιώ ακραίες εκφράσεις. Θα είμαι συγκρατημένος στο επίπεδο αυτό, αλλά δεν θα εγκαταλείψω την παθιασμένη μάχη για την πραγματική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ».

Ερωτηθείσα για το άρθρο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασχολείται με το νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά κι άλλα θέματα.

«Ο Σκαραμούτσι χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις και δεν πιστεύω ότι θα το ξανακάνει»

είπε προσθέτοντας: Οποιαδήποτε κίνηση για μία συγγνώμη πρέπει να γίνει προσωπικά και μεταξύ τους».

Τόσο ο Πρίμπους, όσο κι ο Μπάνον δεν σχολίασαν το δημοσίευμα. Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του δεν έκανε επίσης κάποιο σχόλιο για το ξέσπασμα του στενού συνεργάτη του. Ωστόσο, μερικοί από τους συμβούλους του Τραμπ αμφισβητούν την επάρκεια του Πρίμπους κι αυτό τον καθιστά πολιτικά ευάλωτο για την δυναμική των ισορροπιών που διαμορφώνεται στον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

Ρεπουμπλικάνοι που έχουν γνώση των εξελίξεων στον Λευκό Οίκο δηλώνουν επίσης ότι και η οικογένεια του Τραμπ έχει παράπονα από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.
Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι ενδεικτικές των συνθηκών αρνητικού κλίματος που επικρατούν στον πυρήνα λήψης αποφάσεων του Λευκού Οίκου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχασε την πολιτική μάχη στην Γερουσία για την κατάργηση του προγράμματος Obamacare, ενώ επιδιώκει να προωθήσει απο τον Σεπτέμβριο τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, τις οποίες έχει προεκλογικά εξαγγείλει ο ίδιος ο Τραμπ.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, από τις έρευνες που διεξάγουν επιτροπές του Κογκρέσου, αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται ιδιαιτέρως επικριτικός έναντι του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα του υπουργείου του, καθώς έχουν καταγγελθεί και δικές του προεκλογικές συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος Τραμπ τον έχει επικρίνει για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό το FBI και τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, αλλά και για την στασιμότητα διερεύνησης των «διαρροών» απόρρητων πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες προς τα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Σέσιονς από την πλευρά του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση διεξαγωγής των ερευνών για τις υποθέσεις αυτές, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η επίθεση του Σκαραμούτσι κατά του Πρίμπους, έγιναν καθώς σφίγγει ο κλοιός των πολιτικών πιέσεων γύρω από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, από τους ανθρώπους του Τραμπ, που τον γνώριζαν και διατηρούσαν σχέσεις μαζί του, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Ο Πρίμπους, ήταν πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ η γνωριμία του με τον Τραμπ, δεν είναι μακροχρόνια.

Χθες σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία σβήστηκε αργότερα, ο Σκαραμούτσι άφηνε να εννοηθεί ότι το FBI θα έπρεπε να διενεργήσει έρευνα για τον Πρίμπους, σχετικά με την διαρροή των οικονομικών στοιχείων του.

«Εάν ο Πρίμπους θέλει να εξηγήσει ότι δεν είναι αυτός που κάνει τις διαρροές των πληροφοριών, αφήστε τον να το πράξει»

δήλωσε ο ίδιος στο CNN.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.