Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία και απειλεί τις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία πριν από λίγο, ενώ προχθές είχε περάσει από τη Βουλή των αντιπροσώπων.
Όπως και στη Βουλή έτσι και στη Γερουσία το νομοσχέδιο πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία 98 υπέρ και 2 κατά και αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, το Ιράν και τη Νότιο Κορέα.
το νομοσχέδιο τώρα προωθείται στον Αμερικανό πρόεδρο για υπογραφή και ενεργοποίηση του σε νόμο, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του veto μετά τις αντιδράσεις τόσο από τη Ρωσία όσο και από την ΕΕ που κάνουν λόγο για προσπάθεια επιβολής εμπορικής πολιτικής μέσω γεωπολιτικών θεμάτων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει ήδη προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι αν θιγούν ευρωπαϊκές εταιρίες ή η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ τότε υπάρχει έτοιμο σχέδιο-απάντηση που μπορεί να ενεργοποιηθεί εντός ημερών.
Η ΕΕ υπέγραψε πρόσφατα με τη ρωσική Gazprom συμφωνία για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσα από νέους αγωγούς που θα διέρχονται από τη Βαλτική, αγορά όμως που θέλουν να αναπτύξουν θέση και οι ΗΠΑ και πιέζουν την Ευρώπη σε αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα ανασταλτικός παράγοντας είναι και η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου με τη Ρωσία και έναρξης της διαδικασίας επαναπροσέγγισης, την οποία έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ ως προτεραιότητα αλλά ανακόπτεται από τις έρευνες εις βάρος υψηλά ιστάμενων νυν και πρώην συμβούλων του κατά την προεκλογική περίοδο για σχέσεις με το Κρεμλινο.
Ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για την αυστηροποίηση του πλαισίου διακριτικών χειρισμών του Ντόναλντ Τραμπ στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία που θα του έδινε την ευχέρεια να αναστείλει τις κυρώσεις. Σύμφωνα με το νέο νόμο για να πάρει τέτοια απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση και ψηφοφορία στη Γερουσία.