Οταν οι διεθνείς οργανώσεις αναφέρονται στην Υεμένη οι περισσότεροι σκέφτομαι κάποια απομονωμένη χώρα, ελάχιστοι γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκεται και έτσι ο λιμός και η χολέρα τους φαίνονται τόσο μακρινά όσο και η ίδια η χώρα. Η Υεμένη όμως δεν είναι τόσο αποκομμένη όσο κάποιοι νομίζουν, καθώς πρόκειται για χώρα που έχει χερσαία σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, μια από τις πλέον πλούσιες χώρες του πλανήτη και παρ΄όλα αυτά ο πληθυσμός της ζει σε συνθήκες ανέχειας, εξάντλησης και η παιδική θνησιμότητα είναι σε έξαρση.
Τι σημαίνει αυτό για μια ισλαμιστική χώρα; ότι ακριβώς και για τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. όσοι ακόμα αντέχουν θα επιδιώξουν βίαιες λύσεις, γιατί με την πείνα δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί κανείς. Με δεδομένη την έξαρση της τρομοκρατίας στην περιοχή και τα κεφάλαια που εκεί εισρέουν οι επιλογές για τους κατοίκους της Υεμένης είναι ανύπαρκτες, καθώς καλούνται να επιλέξουν αν θα πεθάνουν από την πείνα άμεσα ή από κάποια σφαίρα ή έκρηξη λίγο αργότερα. Ε, ναι θα επιλέξουν να σκοτώσουν και να σκοτωθούν.
Όπως επισημαίνει σε τελευταία έκθεσή του ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας και προειδοποιεί ο ΟΗΕ σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από «οξύ υποσιτισμό» στην Υεμένη, εξαιτίας «του φαύλου συνδυασμού» του πολέμου, της φτώχειας και της χολέρας, που έχει ωθήσει τη χώρα «στα πρόθυρα λιμού».
Την προειδοποίηση έκανε υψηλόβαθμη αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Unicef, και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) έπειτα από τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Υεμένη, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και πλήττεται από επιδημία χολέρας που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.900 ανθρώπων, με καταγεγραμμένα 400.000 κρούσματα.
«Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, με περισσότερο από το 60% του πληθυσμού να μην γνωρίζει από πού θα προέλθει το επόμενό του γεύμα»
επισημαίνουν οι διευθυντές του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους, του PAM Ντέβιντ Μπίζλεϊ και της Unicef Άντονι Λέικ, σε κοινή τους ανακοίνωση.
«Σχεδόν το 80% των παιδιών στην Υεμένη έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», προσθέτουν, διευκρινίζοντας ότι «περίπου 2 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.
«Ο υποσιτισμός καθιστά τα παιδιά πιο ευαίσθητα στη χολέρα και οι ασθένειες προκαλούν μεγαλύτερο υποσιτισμό: ένας φαύλος συνδυασμός»,
τονίζουν οι ειδικοί των τριών οργανώσεων που επισκέφθηκαν το Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και τη Σανάα, πρωτεύουσα της Υεμένης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ιρανόφιλων ανταρτών Χούδι.
Στον πόλεμο στην Υεμένη αντιπαρατίθενται ο κυβερνητικός στρατός, που στηρίζεται από σουνιτικό αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με τους σιίτες αντάρτες Χούδι που έχουν συμμαχήσει με τον τέως πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και κατηγορούνται ότι στηρίζονται από το Ιράν.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στα τέλη Απριλίου με το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας. Ως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφούν περισσότερα από 600.000 κρούσματα, όπως προειδοποίησε την Κυριακή η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), o πρόεδρος της οποίας Πέτερ Μάουρερ επίσης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Υεμένη.
Υπογραμμίζοντας ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια «μπορούν να επιβιώσουν αν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», ο ΠΟΥ, η Unicef και το PAM κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα «να διπλασιάσει τις προσπάθειές της» ώστε να βοηθήσει την Υεμένη να «βρει ειρηνική λύση στη σύγκρουση».
Το ΑΕΠ στην Υεμένη μειώθηκε στα 27,30 δισεκατομμύρια δολάρια από 37,73 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το δημόσιο χρέος στο ΑΕΠ αυξήθηκε σε 85,40% από 66,70% το 2015. Ο ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε σε 9,49% (προηγουμένως αναφέρθηκε στο 8,49%), τα στοιχεία όμως έχουν σταματήσει το 2014 στο ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης, καθώς σήμερα λειτουργεί μόνο μαύρη αγορά. Το επιτόκιο καταγράφηκε για τελευταία φορά στο 15,00% στις 30/6/2017. Ο πληθυσμός αυξήθηκε στα 27,58 εκατομμύρια από 26,92 εκατομμύρια το 2015 και ο ρυθμός ανεργίας μειώθηκε σε 17,10% (προηγουμένως αναφέρθηκε στο 18,1%) μετρήσεις ωστόσο που μικρή σημασία έχουν καθώς ο πληθυσμός υποφέρει από ασιτία και λιμό και είναι αδύνατον να εργαστεί.
Ο πληθυσμός προβλέπεται 28,23% το 2017. Ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας όλων των εποχών είναι 14,97% και η προβολή για το 2017 είναι 17,7.