Το Ισραήλ έχασε τη “μάχη” της παλαιάς πόλης, αναιρεί όλα τα μέτρα ασφαλείας

Το Ισραήλ έχασε τη “μάχη” της παλαιάς πόλης, αναιρεί όλα τα μέτρα ασφαλείας

Σε πλήρη αναδίπλωδση υποχρεώθηκε το Ισραήλ αναιρώντας όλα τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που προσπάθησε να επιβάλλει στην πλατεία των τεμένων στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ και τα οποία οδήγησαν σε νέο κύκλο βίας και αιματοχυσίας. Μπαράζ διεθνών πιέσεων και οι αντιδράσεις ακόμα και εντός του Ισραήλ ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακαλέσει μέτρα και αποφάσεις.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε στη διάρκεια της νύκτας όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παραμείνει στην Πλατεία των Τεμενών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά την απομάκρυνση την Τρίτη των ανιχνευτών μετάλλου από τις εισόδους της, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις πολιτικές και θρησκευτικές εντάσεις που προκάλεσε η δολοφονία δύο Ισραηλινών αστυνομικών στις 14 Ιουλίου.

Ήδη από το πρωί, οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, αν και η ένταση παραμένει ενόψει της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής, την οποία οι τελευταίοι έχουν απειλήσει να μετατρέψουν σε «μέρα οργής».

Διαφήμιση

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πιστοί μουσουλμάνοι, που μέχρι χθες αρνούνταν να εισέλθουν στην πλατεία και προσεύχονταν στους γύρω δρόμους από την 14η Ιουλίου και έπειτα, θα λάβουν άδεια να εισέλθουν στον ιερό τόπο.

Θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες των Παλαιστινίων αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, για να συζητήσουν την κατάσταση, η οποία δημιούργησε φόβους για μία νέα κλιμάκωση της βίας, όπως συνέβη για παράδειγμα την περίοδο 200-2004, και να αποφασίσουν αν τους ικανοποιεί η τελευταία κίνηση της ισραηλινής πλευράς.

Διαφήμιση