Κινήσεις με στόχο την εδραίωση νέου status quo και την πρόκληση μετρήσιμων αντιδράσεων από τους γείτονες και τις ΗΠΑ πραγματοποιεί η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την απομάκρυνση των Φιλιππίνων από τον αμερικανικό άξονα και να κατοχυρώσει τα οφέλη που συμφώνησαν στις επαφές τους οι πρόεδροι Σι Ζινπίνγκ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δοκιμαστικές καταδύσεις του κινεζικού υποβρύχιο ρομπότ «Τανσουό». Το ρομπότ έχει μήκος 3,5 μέτρα και πλάτος 1,5 μέτρο και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 4.500 μέτρων. Θα διεξάγει επιχειρήσεις διάρκειας 20 ωρών από κοινού με το μη επανδρωμένο υποβρύχιο «Φασιάν».
Στη διάρκεια της επιστημονικής του αποστολής, το μη επανδρωμένο υποβρύχιο θα είναι εξοπλισμένο με φασματοσκόπιο Raman για τη μέτρηση των φυσικών και χημικών παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος και θα τραβήξει με τη κάμερα εικόνες των θαλάσσιων οργανισμών που ζουν στο βυθό.
Το κινεζικό ερευνητικό σκάφος «Κεσούε» απέπλευσε στις 10 Ιουλίου από το λιμάνι του Σιαμέν στην επαρχία Φουτσιάν της ανατολικής Κίνας προκειμένου να συνεχίσει την επιστημονική του αποστολή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Μέχρι στιγμής συνολικά 12 κινεζικά τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια έχουν πραγματοποιήσει επιστημονικές παρατηρήσεις στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αποστέλλοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα τηλεκατευθυνόμενων υποβρυχίων που πραγματοποιεί ταυτόχρονες παρατηρήσεις στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης για τη διαχείριση της κρίσης της Βορείου Κορέας. Ωστόσο τα περιστατικά αναχαίτισης αμερικανικών αεροσκαφών από κινεζικά και η παρενόχληση πολεμικών -κυρίως- πλοίων συνεχίζονται.