Μεταναστευτικό: Ο Μακρόν θέλει να κάνει τη Λιβύη… Τουρκία υπό… κηδεμονία

Μεταναστευτικό: Ο Μακρόν θέλει να κάνει τη Λιβύη… Τουρκία υπό… κηδεμονία

Κινήσεις για πρόληψη των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία σχεδιάζει να δημιουργήσει από αυτό το καλοκαίρι στη Λιβύη hotspots.

Με κίνηση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος φιλοδοξεί να περιορίσει τις ροές συγκρατώντας και δίνοντας ελπίδα επί λιβυκού εδάφους, στρατηγική που δεν μπορεί να πετύχει αν δεν αναπτυχθούν νατοϊκές ή ευρωπαϊκές δυνάμεις στην περιοχή, οι οποίες θα αναλάβουν την αντιμετώπιση των διακινητών και την αστυνόμευση των κέντρων, δεδομένου ότι οι λιβυκές αρχές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά καθήκοντά τους, η χώρα παραμένει διαιρεμένη και οι φυλές δρουν ανεξέλεγκτα, όπως οι τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν στη Λιβύη hotspots ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν τους άμετρους κινδύνους, καθώς δεν είναι όλοι επιλέξιμοι για άσυλο. Τους ανθρώπους θα τους ψάχνουμε. Υπολογίζω να γίνει αυτό από αυτό το καλοκαίρι»

με ή χωρίς την Ευρώπη, πρόσθεσε, στο περιθώριο επίσκεψης σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Ορλεάνη, στην κεντρική Γαλλία.

Διαφήμιση

«Θέλω να στείλω αποστολές του Ofpra (Γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Απάτριδων) στα ιταλικά hotspots και είμαι έτοιμος να στείλω αποστολές στη Λιβύη»,

είπε, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στον Νίγηρα.

«Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ επιφυλακτικές, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με την Ευρώπη, αλλά εμείς, η Γαλλία, θα το κάνουμε»,

πρόσθεσε.

«Πρέπει ωστόσο να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας, που σήμερα δεν υφίστανται», είπε ο κ. Μακρόν, εξηγώντας ότι «ο σκοπός είναι να διασφαλίζουμε μια προ-διαχείριση των αιτήσεων αντί να αφήνουμε τους ανθρώπους να διαπλέουν τη Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν πήγε να επισκεφθεί σε προσωρινό κέντρο φιλοξενίας δύο οικογένειες που απέκτησαν πριν από μερικούς μήνες το καθεστώς του πρόσφυγα, η μία από το Χαλέπι, στη Συρία, η άλλη από τη Μπραζαβίλ, στη Δημοκρατία του Κονγκό.

«Έχουμε από 800.000 έως ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Λιβύη, σε καταυλισμούς, σε υπόστεγα, αυτό δεν δείχνει ούτε την ελάχιστη ανθρωπιά», είπε ακόμη ο πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη «να σταθεροποιηθεί η Λιβύη».

«Δεν υπάρχει χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους οικονομικούς μετανάστες», είπε, αφού παρέστη σε τελετή χορήγησης της γαλλικής υπηκοότητας σε τρία πρόσωπα.

Διαβάστε  Καρατόμηση-μήνυμα του πρέσβη της Γαλλίας στην Ουγγαρία για το προσφυγικό

Διαφήμιση