Εντείνει την παρουσία της στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης η Κίνα, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις Γερμανίας και Γαλλίας, επενδύοντας στα Βαλκάνια και υλοποιώντας στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο ένα επαρκώς διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο μορφών ενέργειας αλλά με επίκεντρο την παραγωγή και διανομή και αποφεύγοντας το στάδιο της εμπορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η εξαγορά από τη State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα και η άρτη εγκριθείσα από τις ρουμανικές αρχές απόκτηση της Rompetrol Rafinare από την επίσης κρατική κινεζική China Energy Company.
Η Ρουμανία ενέκρινε την Πέμπτη την εξαγορά από την China Energy Company της πλειοψηφικής συμμετοχής στην KMG International, με την οποία θα αποκτήσει τον έλεγχο της ρουμανικής εταιρείας ενέργειας Rompetrol Rafinare.
Η συναλλαγή υλοποιήθηκε δια της εξαγοράς της Η KMG International με έδρα το Καζαχστάν, η οποία κατέχει το 48,1% της Rompetrol Rafinare, ενώ το ρουμανικό κράτος κατέχει το 44,7%.
Η Rompetrol κατέχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρουμανίας και το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο διανομής καυσίμων.
“Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα δημιουργήσει ένα στέρεο θεμέλιο για … περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων μας στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη. Η κοινοπραξία θα μπορέσει να επωφεληθεί από το ενεργειακό δυναμικό του Καζακστάν και τους οικονομικούς πόρους της Κίνας για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όλη την περιοχή που καλύπτει ο σχεδιασμός “One Belt – One Road”
δήλωσε ο Zhanat Tussupbekov, Διευθύνων Σύμβουλος της KMG International, σε δήλωση Τύπου.
“Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε έργα στη Ρουμανία – ως χώρα όπου βρίσκονται τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου KMGI”,
πρόσθεσε.
Πέρυσι, η China Energy Company (CEFC) ανακοίνωσε ότι επιθυμούσε να αγοράσει το 51% της KMG International για 680 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου της Κίνας “One Belt – One Road”.
Tο 2013 προτάθηκε να προωθήσει την επέκταση των δεσμών μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, το έργο πρόκειται να χυθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε υποδομές. Μεγάλη φιλοδοξία, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι περιορισμένη στις λεπτομέρειες.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Ρουμανίας να αποτελέσει μέρος της ώθησης της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η Ρουμανία ελπίζει να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και κάθε κινεζική επένδυση θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό. Ωστόσο μέχρι στιγμής το Βουκουρέστι δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος πολιτικός και εμπορικός εταίρος για την Κίνα,
Η Ρουμανία αν και διψασμένη για επενδύσεις και παρά τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια λίγοι επενδυτές επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ρουμανικά έργα ενέργειας ή έργα υποδομής, ακόμη και αν είναι φτηνά και έχουν καλές προοπτικές.
Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία πασχίζει να βγει από την κρίση και αναζητά διεθνή κεφάλαια που θα βοηθήσουν το Δημόσιο να ορθοποδήσει και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σεβόμενα το θεσμικό εργασιακό πλαίσιο.
Οι προϋποθέσεις αυτές σε συνδυασμό με το δεδομένο ρίσκο που γεννούν οι βαλκανικές χώρες τόσο λόγω πολιτικής αστάθειας όσο και λόγω της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την προσέγγιση ιδιωτικών κεφαλαίων χωρίς κρατική καθοδήγηση και στήριξη και ως εκ τούτου τα deals μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών.
Τον Νοέμβριο του 2013, το Βουκουρέστι φιλοξένησε ένα σημαντικό εμπορικό φόρουμ μεταξύ της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Εκείνη τη στιγμή, η Ρουμανία ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων σε ένα σχέδιο για την προσθήκη δύο αντιδραστήρων στον μοναδικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας της χώρας, καθώς και σε νέους σταθμούς παραγωγής θερμότητας και υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, καμία από τις προαναφερόμενες εμπορικές συμφωνίες δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής.
Η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών ελπίζει τώρα να βάλει το Βουκουρέστι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ώθησης του Πεκίνου.
“Έχουμε εμπιστοσύνη και ψήφισμα για να μετατρέψουμε τη φιλία μας σε πρακτικά αποτελέσματα και να εισάγουμε νέα ζωντάνια στους διμερείς δεσμούς”,
δήλωσε ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών Viorel Dragnea στις αρχές του μήνα μετά από συνάντηση με τους Κινέζους αξιωματούχους: “Δεν είμαστε σαν προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν κατάφεραν να κρατήσουν Τις υποσχέσεις τους “, πρόσθεσε η Dragnea.