Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου από την Ελλάδα τόσο σε επίπεδο επιτοκίου και κουπονιού όσο και όσον αφορά την ποιότητα και διάρθρωση των κεφαλαίων καθώς ως προς τη διαδικασία rollover του “ομολόγου Σαμαρά” που έληγε το 2019.
Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης για λείανση της καμπύλης ωρίμανσης και αποδόσεων επιτεύχθηκε και παρά τις διαφωνίες για το πολιτικό προφίλ της επιτυχίας τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση της εξυπηρετησιμότητας του χρέους, γεγονός που είναι θετικό για τη συνολική εικόνα.
Τελικά το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε προσφορές 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στο 4,625% έκλεισε το επιτόκιο της δημοπρασίας και στο 4,375% το κουπόνι. Οι προσφορές, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019.
Υψηλό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές καταγράφηκε στην πρόσφατη έκδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, το οποίο μέχρι στιγμής αναδεικνύεται ως το πέμπτο πιο δημοφιλές ομόλογο σε ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται στους Financial Times, το νέο κρατικό ομόλογο προσέλκυσε κατά κύριο λόγο, ξένους επενδυτές και συγκεκριμένα:
Από το σύνολο των αγοραστών, πάνω από το 1/3 -και συγκεκριμένα το 36%- ήταν διαχειριστές hedge funds.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν εξ ολοκλήρου την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου και όχι την επαναγορά του ομολόγου, λήξεως το 2019.
Ως ανάδοχες τράπεζες είχαν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.
Σε γενικές γραμμές, η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «επιτυχημένο» το εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης το 2014.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η επιτυχία της προχθεσινής δημοπρασίας αναμένεται να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της έκδοσης και νέων ομολόγων, τους προσεχείς μήνες.
Ωστόσο, οι Financial Times κάνουν ειδική μνεία στη συγκρατημένη ζήτηση, η οποία κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2014.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να αποδίδεται στις ανησυχίες για το υψηλό χρέος της χώρας, το οποίο ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.
[infogram id=”greece_tapped_the_markets” prefix=”2ll” format=”interactive” title=”Greece tapped the markets”]