Γερμανία: Δυναμικό το καταναλωτικό κλίμα κοντά σε υψηλά 16ετίας

Γερμανία: Δυναμικό το καταναλωτικό κλίμα κοντά σε υψηλά 16ετίας

Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες ενδείξεις δεικτών στη Γερμανία με το καταναλωτικό κλίμα να οδεύει σε υψηλά 16ετίας, ενώ την ίδια στιγμή η βιομηανική παραγωγή υποχώρησε περισσότερο απ΄ότι προέβλεπαν οι αναλυτές λόγω αδύναμης εσωτερικής ζήτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK για τη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί στο 10,8 τον Αύγουστο του 2017 από 10,6 τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 10,6. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2001, υποστηριζόμενη από τη σταθερή αγορά εργασίας, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την εκτεταμένη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / ΕΚΤ.

Διαβάστε  Τρομάζει ο σύνθετος PMI στη Γερμανία

Τον Ιούλιο, οι οικονομικές προσδοκίες αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη φορά, φθάνοντας στις 44,6 μονάδες, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2014. Επίσης, οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν κατά 0,7 μονάδες σε 60,9, καθώς η απασχόληση συνεχίζει να αυξάνεται. Αντίθετα, η τάση πώλησης υποχώρησε 3,1 μονάδες, αλλά παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο 54,8. Εν τω μεταξύ, η GfK επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της στις αρχές του 2017 ότι οι πραγματικές ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 1,5% φέτος.

Διαφήμιση
Διαβάστε  FT: Ο Τσίπρας θα σώσει τη Μέρκελ και την Ευρώπη με συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι υπάρχουν μερικοί δυνητικοί κίνδυνοι μπροστά, όπως οι πρόσφατες συνομιλίες με το Brexit, η απειλή των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές και οι όλο και πιο δύσκολες σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Διαφήμιση