Μελέτη η οποία μπορεί -εφόσον επιβεβαιωθεί- να ανατρέψει άρδην το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κοινωνία δίνοντας ταυτόχρονα νέα δυναμική στην οικονομία δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα, προβλέποντας ραγδαία αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 18,5% μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία 230,000 νέων θέσεων εργασίας, πρόβλεψη που απέχει παρασάγγας από τις αντίστοιχες του ΔΝΤ και της Κομισιόν και βασίζεται σε διαφορετικό μοντέλο.
Η έκθεση είναι πολύ πιο αισιόδοξη από τις προβλέψεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν και του ESM καθώς βασίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο σχηματισμού προβλέψεων και υπολογίζει διαφορετικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης προϋπόθεση για τη δημιουργία των παραπάνω θέσεων εργασίας είναι η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων κατά 8,5% την περίοδο 2017-2019 και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2% του ΑΕΠ.
Ανατροπή πολιτικού σκηνικού
Η επιβεβαίωση της έκθεσης όμως θα σημάνει την ενεργοποίηση κοινωνικών δυνάμεων που έως τώρα απομακρύνονταν από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ενεργοποιήσει εργασιακά και πολιτικά δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για ένα νέο κοινωνικό ρεύμα.
Στην πραγματικότητα οι 230,000 νέες θέσεις εργασίας θα έχουν αντίκτυπο σε τουλάχιστον 1 εκατ. άτομα έμμεσα, ενώ με δεδομένο ότι η έκθεση εστιάζει στον ιδιωτικό τομέα αυτές οι θέσεις θα δημιουργηθούν μέσα από υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις που συνεπάγεται μια δυναμική που θα διαπεράσει τον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας.
Αν όλα αυτά μεταφραστούν πολιτικά σε συνδυασμό με την έξοδο από το Μνημόνιο ακόμη και αργότερα από τον Αύγουστο του 2018, τότε η κοινωνική δυναμική έχει κάθε περιθώριο και λόγο να μεταφραστεί σε πολιτική.
Υπ αυτό το πρίσμα όμως εφόσον η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ένα τέτοιο σενάριο ευσταθεί τότε έχει κάθε λόγο να επιδιώξει εκλογές το δυνατόν συντομότερο, θέλοντας να εμποδίσει την κυβέρνηση να καρπωθεί μια τέτοια εξέλιξη, γεγονός που ανεβάζει βραχυπρόθεσμα το πολιτικό ρίσκο.
Η έκθεση
Μεταξύ άλλων, η έκθεση διαπιστώνει μία δυναμική διατηρήσιμης ανάκαμψης στην αγορά εργασίας την τελευταία τριετία, παρά τη μειούμενη ή στάσιμη οικονομική δραστηριότητα.
«Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε ένα περιβάλλον αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και σχετικά υψηλής αβεβαιότητας, είναι αξιοσημείωτη»
επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ότι η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 150.000 θέσεις (5,2% σωρευτικά) από τα μέσα του 2014 έως και το α’ τρίμηνο του 2017, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να ανέρχεται στο 1,5%, ποσοστό που χαρακτηρίζεται υγιές.
Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτουν επίσης, τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Η προσαρμογή του εργασιακού κόστους διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη φάση σταθεροποίησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εμπειρικής ανάλυσης της ΕΤΕ, η προσαρμογή στο εργασιακό κόστος συνεισέφερε στην αύξηση της απασχόλησης κατά 57.000 θέσεις την τελευταία τριετία.
- Η αυξημένη κινητικότητα της εργασίας μέσω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, συνεισέφερε σημαντικά στις αυξημένες επιδόσεις της συγκριμένης αγοράς. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας αποτέλεσαν ένα ακόμη χαρακτηριστικό της επώδυνης προσαρμογής, με το ήμισυ, περίπου, των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία να είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό ότι οι σωρευτικές ετήσιες προσλήψεις και αποχωρήσεις προσέγγισαν το 60% της συνολικής απασχόλησης το 2016, περίπου τριπλάσιες από την περίοδο 2010-2013.
- Ένας περιορισμένος αριθμός ανταγωνιστικών κλάδων και επιχειρήσεων, με υγιείς οικονομικές επιδόσεις, πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 87% των νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (ήτοι 130.000 θέσεις) δημιουργήθηκε στους υποκλάδους παροχής καταλύματος και εστίασης, της μεταποίησης, καθώς και στο βαθύτατα αναδιαρθρωμένο κλάδο λιανικού και χονδρικού εμπορίου.
Παράλληλα, πρώιμα σημάδια ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας, κυρίως σε τομείς υπηρεσιών και ειδικά σχετιζόμενων με τον τουρισμό, αλλά και στον αγροτικό τομέα, εκτιμάται ότι συνεισέφεραν στην αύξηση του αριθμού των εργοδοτών/μικρών επιχειρηματιών κατά 52.000 θέσεις την περίοδο 2014-2016.
Το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας sthn Ελλάδα μειώθηκε και πάλι σε 21,7% τον Απρίλιο από 22% τον προηγούμενο μήνα και σε σύγκριση με 23,6% τον Απρίλιο του 2016. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα και αποτελεί το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2012.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 1,2% από τον προηγούμενο μήνα στο 1 εκατ. άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,6% στα 3,7 εκατ. άτομα.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης που είναι στο 9,3%.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 15,81% από το 1998 έως το 2017, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό 27,90% τον Ιούλιο του 2013 και σε ιστορικά χαμηλά 7,30% το Μάιο του 2008.