Δανεισμός: με υψηλούς ρυθμούς αλλά με απώλεια δυναμικής στην Ευρωζώνη

Δανεισμός: με υψηλούς ρυθμούς αλλά με απώλεια δυναμικής στην Ευρωζώνη

Τα δάνεια προς νοικοκυριά στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση στα 5,8 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα και κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς κατά 2,7%.

Ο ρυθμός παραμένει ωστόσο ο ισχυρότερος από τη δημιουργία του σχετικού δείκτη το 2010. Από την άλλη πλευρά κάμψη εμφάνισε ο ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν στο 2,1%, φθάνοντας τα 4,33 τρισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση των πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, μειώθηκε σε 2,5% από 2,7% τον Μάιο. Η αύξηση του δανεισμού στην Ευρωζώνη ήταν κατά μέσο όρο 1,07% από το 2010 έως το 2017, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά 2,6% το Μάιο του 2017 και σε ιστορικό χαμηλό -0,3% το Νοέμβριο του 2013.

Διαβάστε  Η Μέρκελ θέλει να δώσει το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στον ESM

Τα στοιχεία αν και δείχνουν συνεχιζόμενη επέκταση, καθιστούν σαφές ότι οι αγορές προβληματίζονται και αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Η απώλεια δυναμικής όμως έχει άμεση επίπτωση στην προοπτική ενίσχυσης του πληθωρισμού η οποία αποδυναμώνεται όπως επίσης και στο spillover effect, δηλαδή τη διάχυση του χρήματος εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Διαβάστε  Αναιμική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Υπ αυτό το δεδομένο και με τον ρυθμό αύξησης στη δανειοδότηση επιχειρήσεων να σημειώνει κάμψη η ΕΚΤ δεν έχει επιλογή παρά να επιμείνει στην υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, δίνοντας ακόμα και την αίσθηση διατήρησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση