Δανεισμός: με υψηλούς ρυθμούς αλλά με απώλεια δυναμικής στην Ευρωζώνη

Δανεισμός: με υψηλούς ρυθμούς αλλά με απώλεια δυναμικής στην Ευρωζώνη

Τα δάνεια προς νοικοκυριά στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση στα 5,8 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα και κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς κατά 2,7%.

Ο ρυθμός παραμένει ωστόσο ο ισχυρότερος από τη δημιουργία του σχετικού δείκτη το 2010. Από την άλλη πλευρά κάμψη εμφάνισε ο ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν στο 2,1%, φθάνοντας τα 4,33 τρισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση των πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, μειώθηκε σε 2,5% από 2,7% τον Μάιο. Η αύξηση του δανεισμού στην Ευρωζώνη ήταν κατά μέσο όρο 1,07% από το 2010 έως το 2017, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά 2,6% το Μάιο του 2017 και σε ιστορικό χαμηλό -0,3% το Νοέμβριο του 2013.

Διαφήμιση

Τα στοιχεία αν και δείχνουν συνεχιζόμενη επέκταση, καθιστούν σαφές ότι οι αγορές προβληματίζονται και αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Η απώλεια δυναμικής όμως έχει άμεση επίπτωση στην προοπτική ενίσχυσης του πληθωρισμού η οποία αποδυναμώνεται όπως επίσης και στο spillover effect, δηλαδή τη διάχυση του χρήματος εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Υπ αυτό το δεδομένο και με τον ρυθμό αύξησης στη δανειοδότηση επιχειρήσεων να σημειώνει κάμψη η ΕΚΤ δεν έχει επιλογή παρά να επιμείνει στην υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, δίνοντας ακόμα και την αίσθηση διατήρησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση