Ρώσο κατηγορούμενο για ξέπλυμα 4 δισ. συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ

Ρώσο κατηγορούμενο για ξέπλυμα 4 δισ. συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ

Ρώσο υπήκοο που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ως “εγκέφαλος” απάτης και ξεπλύματος χρήματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών, όπως το Bitcoin, συνέλαβε ελληνική αστυνομία εκτελώντας διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι αμερικανικές διωκτικές αρχές, ενώ η πληροφορία διακινήθηκε μέσω του συνδέσμου της CIA στην Ελλάδα.

Πρόκειται για υπήκοο Ρωσίας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές των ΗΠΑ για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που του αποδίδεται εκτιμάται πως από το 2011 έως σήμερα νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισ. δολ. μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).

Διαβάστε  ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Ειδικότερα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

Διαφήμιση

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την Ελληνική Ποινική Νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο 38χρονος από το 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bit coin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bit coin.

Διαβάστε  Πειραγμένα τα stress tests της Fed για Goldman Sachs και Stanley

Αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο πρωινές ώρες χθες (25-07-2017) στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Διαβάστε  Ελληνικής καταγωγής ο φερόμενος μακελάρης του Τέξας, τουλάχιστον 8 οι νεκροί

(2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
(2) tablet,
(5) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
(1) δρομολογητής (router),
(1) φωτογραφική μηχανή και
(4) πιστωτικές κάρτες.

Διαφήμιση