Ως σαφές πολιτικό μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ τις παρασκηνιακές προσπάθειες προσέγγισης με τη Ρωσία και την εν εξελίξει έρευνα για τις σχέσεις του επιτελείου με το Κρεμλίνο ερμηνεύεται η ψήφιση με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των αντιπροσώπων του νόμου που εισαγάγει νέες διευρυμένες κυρώσεις προς τη Ρωσία. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα veto έναντι των κυρώσεων και του νόμου που τον υποχρεώνει να ζητήσει έγκριση από τη Γερουσία για ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση, το μήνυμα τόσο προς τον Τραμπ όσο και προς τον Πούτιν και τους σχεδιασμούς τους είναι καθαρό.
Στο ίδιο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή και προωθείται στη Γερουσία περιλαμβάνονται κυρώσεις για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, παρά τις αντιρρήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Τα μέτρα εγκρίθηκαν με 419 ψήφους υπέρ και 2 κατά, εξασφαλίζοντας ισχυρή υποστήριξη τόσο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ, όσο και τους Δημοκρατικούς. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού σταλεί για υπογραφή στον Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη διαφωνία του για συγκεκριμένη πρόβλεψη του νομοσχεδίου η οποία υποχρεώνει τον πρόεδρο να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου πριν χαλαρώσει οποιαδήποτε κύρωση που αφορά τη Ρωσία.
Οι κυρώσεις στοχεύουν στην «τιμωρία» της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και για τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που φέρουν τη Μόσχα να εμπλέκεται στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία το 2016.
Μία προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου έχει εγκριθεί επίσης με συντριπτική πλειοψηφία από την αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο μεταξύ των δύο σχεδίων νόμου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου υπάρχουν διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν πριν την τελική υπογραφή του προέδρου.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υπογράψει το τελικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στους στόχους του προέδρου να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα. Η άρνηση υπογραφής του όμως ενέχει τον κίνδυνο να παρακαμφθεί το βέτο του από το Κογκρέσο.
Οι κυρώσεις έχουν εγείρει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το νομοσχέδιο μπορεί να επισύρει ποινές σε όσες εταιρείες συνεργάζονται με τη Ρωσία για να οικοδομήσουν δίκτυα φυσικού αερίου όπως το σχέδιο Nord Stream 2, αξίας 9,5 δισ. ευρώ.