Η Ελλάδα στις αγορές: Η ώρα των τραπεζών

Η Ελλάδα στις αγορές: Η ώρα των τραπεζών

Κινήσεις για την άντληση κεφαλαίων έχουν ήδη προετοιμάσει οι ελληνικές τράπεζες καθώς η αναδιάρθρωση των ισολογισμών με την ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν είναι ικανοποιητική και οι εποπτικές αρχές έχουν ήδη εκφράσει προβληματισμό τόσο για το ρυθμό όσο και για την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού, γεγονός που αποτελεί διπλό πλήγμα -εφόσον καταγραφεί- για τα εποπτικά κεφάλαια.

Παράλληλα την κατάσταση επιδεινώνει η επίσης πιο νωχελική επιστροφή καταθέσεων καθώς και το πρόσθετο κόστος λόγω της εισαγωγής νέων θεσμικών και κανονιστικών οδηγιών και την αναπροσαρμογή του ρίσκου, λόγω της Βασιλείας ΙΙ και της προετοιμασίας για τη Βασιλεία ΙΙΙ, η οποία αν και είναι παγωμένη εν τούτοις θεωρείται βέβαιη η εφαρμογή της, στο εγγύς μέλλον αν και με τροποποιήσεις.

Ατά τα προβλήματα εντοπίζει, μεταξύ άλλων, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην πρόσφατη έκθεσή του προτείνει δυο λύσεις για την εξισορρόπηση και σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ είτε το δημόσιο θα εισφέρει περί τα 10 δισ. από τα κεφάλαια του ESM στις bad bank ώστε να βελτιωθούν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, είτε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια αντίστοιχου ύψους.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Μυρίζει κρίση στην Ιταλία, σε επίπεδα 2014 οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε αυτό το πλαίσιο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη σχεδιάσει και πλέον θέτουν σε κίνηση ενέργειες για την άντληση κεφαλαίων με την έκδοση μετατρέψιμων και όχι κοινών ομολόγων, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να υπολογίζονται στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όπως οι κοινές μετοχές.

Σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα βγουν δοκιμαστικά, ζητώντας 300 έως 500 εκατ. ευρώ, ή ακόμα και μικρότερα ποσά, ώστε να δοκιμάσουν τα νερά να σημειώσουν επιτυχία και να χτίσουν πάνω στην επιτυχία της έκδοσης του ομολόγου χωρίς να δώσουν ενδείξεις έλλειψης κεφαλαίων και απελπισμένης εξόδου που θα λειτουργούσαν αρνητικά.

Διαβάστε  Eurobank: Ψηφιακός μετασχηματισμός με συνεργάτη την COSMOTE

Οι ελληνικές τράπεζες ευελπιστούν ότι με την πρόσθετη ρευστότητα θα μπορέσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, χωρίς παράλληλα να ενοχλήσουν τους μετόχους που έχουν στηρίξει στην περίοδο της κρίσης και δεν θα ήθελαν να υποστούν νέο dillution από μεγάλες εκδώσεις που στη συνέχεια θα μετατραπούν σε μετοχές.

Οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν παράλληλα και το σενάριο προσφυγής στις αγορές για τα νέα επενδυτικά τους οχήματα, τις bad banks, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα μπορούσαν να συμμετάσχουν funds, ταμεία ακόμα και το Δημόσιο με βάση το μοντέλο που ακολούθησε η Ιταλία για τη Monte dei Paschi.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη προλειάνει το έδαφος σε επαφές που έχουν με ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Πρώτη η Alpha Bank έχει ήδη λάβει την έγκριση της γενικής της συνέλευσης για την έκδοση ομολογιακού ύψους 500 εκατ ευρώ, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα, ενώ Πειραιώς και Eurobank συζητούν τη φόρμουλα που θα επιλέξουν για το πρώτο crash test με τις αγορές.

Διαβάστε  ΟΠΕΚ και Τραμπ-effect οδηγούν το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια

Πρώτο μέλημα για τις ελληνικές τράπεζες με το φρέσκο χρήμα θα είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησης από τον ELA που τους παρέχει ακριβή ρευστότητα ενώ παράλληλα επιβαρύνει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.