Γιατί ο Άιντε “χτυπάει πάντα δυο φορές”

Γιατί ο Άιντε “χτυπάει πάντα δυο φορές”

Προσπάθειες ώστε να γίνει αποδεκτή η τελική έκθεση του γγ του ΟΗΕ για τη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα καταβάλλει ο ειδικός Έσπεν Άιντε, θέλοντας να αποφύγει πλήρες ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και επιδιώκοντας να δικαιολογήσει τη θέση και το ρόλο του.

Ο Έσπεν Άιντε έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από την Αθήνα και τη Λευκωσία για πράξεις και μεθοδεύσεις που σύμφωνα με το Νίκο Αναστασιάδη και το Νίκο Κοτζιά έδωσαν πλεονέκτημα στην Τουρκία η οποία εν τέλει υπαναχώρησε επιχειρώντας όμως να κρατήσει τις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη καλή τη πίστη η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Θέλοντας να πείσει Αθήνα και Λευκωσία να μην απορρίψουν το κείμενο συμπερασμάτων και η θέση του γγ του ΟΗΕ που εκπονούνται σε αυτή τη φάση ο ειδικός διαπραγματευτής του γγ έχει ανοίξει κύκλο επαφών με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Διαφήμιση

Ο Έσπεν Άιντε την Δευτέρα που πέρασε είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια αναχώρησε από το νησί.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως προχθές «μοιράστηκε με τους δύο ηγέτες τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη και τους τόνισε πως παραμένει πεπεισμένος ότι η καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού είναι μέσα από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Διαβάστε  Γιούνκερ και Τουσκ θα "ψυχολογήσουν" τον Ερντογάν στη Βάρνα

Ο κ. Άιντε αναφέρει ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, αφού προηγουμένως ενημερώσει τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Για την ώρα πέτυχε να κατευνάσει τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος είχε απειλήσει με δημοσιοποίηση των πρακτικών που τηρούσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Μαυραγάνης, εν τέλει θα τα αποστείλει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κοινοποίηση στον γενικό γραμματέα.

Διαβάστε  Κυπριακό: Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί στο σπίτι της εκπροσώπου του ΟΗΕ στη "νεκρή ζώνη"

Διαφήμιση