Ανακοίνωση με την οποία απειλεί εμμέσως πλην σαφώς την αλβανική κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Έντι Ράμα, με ανακοπή της ευρωπαϊκής πορείας εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις κατά της ελληνικής μειονότητας με τις κατεδαφίσεις ακινήτων στις Δρυμάδες Χειμάρρας.
Η αλβανική προκλητικότητα εντείνεται επί ένα χρόνο τώρα και παρατηρούνται εξάρσεις, οι οποίες μέχρι τις πρόσφατες εκλογές αποδίδονταν στο πολωτικό κλίμα, ωστόσο όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor τα Τίρανα και το Κοσσυφοπέδιο έχουν ενταχθεί στη σφαίρα επιρροής της Άγκυρας και παίζουν πολλές φορές το “μακρύ χέρι” της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Στο πρόσφατο παρελθόν η αλβανική κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει θέμα “Τσαμουριάς”, πριμοδότησε προκλήσεις Ελλήνων αλβανικής καταγωγής εντός του ελληνικού στρατού και έκανε απείλησε με ένωση με το Κοσσυφοπέδιο και τους Αλβανούς της πΓΔΜ αν χαθεί η ευρωπαϊκή προοπτική.
«Η παραβίαση των αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο»
σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνεται, η οικοδόμηση κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.
«Δυστυχώς, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, οι αλβανικές Αρχές ξεκίνησαν, σήμερα, την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις»
υπογραμμίζεται.
Προσθέτει ότι το γεγονός πως οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.
Ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. «Η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις σύμφωνα με την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία» καταλήγει η ανακοίνωση.