Ενισχύονται οι ενδείξεις που καθιστούν τη βρετανική οικονομία έρμαιο του Brexit καθώς οι αρχικά ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης που επιτεύχθηκαν το 2016 μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύονται μη βιώσιμοοι παρά τη σημαντική υποτίμηση της στερλίνας που βελτίωση καταλυτικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στο εξωτερικό και κατέστησε πιο φθηνή τη χώρα ως προορισμό.
Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας δείχνουν νωχελική ανάπτυξη 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι 0,2% στο πρώτο τρίμηνο , επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας μετά το πρώτο effect που είχε υποτίμηση του νομίσματος και τα μέτρα τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης που έλαβε η Bank of England.
Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο προήλθε από τις υπηρεσίες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,5% και ήταν οι μόνοι θετικοί συντελεστές. Η παραγωγή και οι κατασκευές αποτελούσαν εμπόδιο και η γεωργία είχε μηδενικό αντίκτυπο. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών, η λιανική και η κινηματογραφική βιομηχανία – τόσο η παραγωγή όσο και οι κινηματογραφικές εκδόσεις – ήταν οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί. Η παραγωγή ταινιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πηδήσει από το 2015, συνδέεται εν μέρει με φορολογικά οφέλη.
Ακόμη και με τη βελτίωση του λιανικού εμπορίου κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο τομέας παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη στο πρώτο 6μηνο του έτους. Οι καταναλωτές πιέστηκαν φέτος, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός – που αντικατοπτρίζει την πτώση της λίρας μετά την ψήφο της Brexit – ασκεί πίεση στο διαθέσιμο εισόδημά τους.
Μετά από την κατακόρυφη απώλεια δυναμικής στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα έκοψε 2017 πρόβλεψη ανάπτυξης σε 1,7% από 2%.