Ανησυχητικές ενδείξεις από την οικονομία του Μαυροβουνίου

Ανησυχητικές ενδείξεις από την οικονομία του Μαυροβουνίου

Εμφανείς γίνονται πλέον οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο και των σερβικών αντιμέτρων στην ένταξη του Μαυροβουνίου στο NATO, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία για εμπορικό ισοζύγιο και τις εξαγωγές του Μαυροβουνίου.

Το εμπορικό έλλειμμα του Μαυροβουνίου διευρύνθηκε στα 187,3 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017 από 169,1 εκατ. πριν από ένα χρόνο, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν 18,2% σε ετήσια βάση στα 24,98 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,4% σε 212,3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε  Ανησυχία από την κάμψη των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Λαμβάνοντας υπόψη τους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 14,4%, κυρίως με 74% αύξηση στις αποστολές ακατέργαστων υλικών και μη βρώσιμων υλών εκτός από τα καύσιμα και ορυκτά και λιπαντικά οι πωλήσεις των οποίων ενισχύθηκαν κατά 17,5%.

Διαφήμιση

Εκ των εξαγωγών το 25% απορροφά η Σερβία, το 10,7% η Ουγγαρία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 8,2%, όντας οι βασικοί εξαγωγικοί εταίροι.

Διαβάστε  Ο Ντομινίκ Ράαμπ νέος υπουργός Brexit

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,4%, ενισχύθηκαν από τις αγορές τροφίμων και ζώντων ζώων (5,6%), τα μεταποιημένα αγαθά (15,9%) και τα χημικά προϊόντα (12,1%). Βασικός προμηθευτής είναι η Σερβία με 22,2% των συνολικών εισαγωγών και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία (10,5%).

Διαφήμιση