Τουρκία: Κάμψη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, βλέπουν “μαύρο” τρίμηνο

Τουρκία: Κάμψη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, βλέπουν “μαύρο” τρίμηνο

Πτώση σημείωσε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των Τούρκων κατασκευαστών στις 109,5 μονάδες τον Ιούλιο του 2017 από 112,4 τον προηγούμενο μήνα, λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών τους επόμενους τρεις μήνες όσον αφορά την παραγωγή (115,8 από 116,6 τον Ιούνιο) και την απασχόληση (112,9 από 114,9).

Επίσης, σημειώθηκε επιδείνωση της γενικής επιχειρηματικής κατάστασης (105,1 από 111,4 τον Ιούνιο) και του όγκου των παραγγελιών τους τελευταίους τρεις μήνες (112,6 από 130,2).

Τα στοιχεία σκιαγραφούν προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης στην τουρκική οικονομία το προσεχές τρίμηνο, ενώ το ΔΝΤ έχει ήδη επισημάνει ότι το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ενέχει σημαντικά δημοσιονομικά ρίσκα. Η τελευταία αξιολόγηση από τη Fitch διατήρησε σταθερή σε επίπεδο junck την αξιολόγηση του αξιόχρεου, ενώ βελτιώθηκαν οι προοπτικές σε σταθερές.

Διαφήμιση

Θετικό είναι το χαμηλό επίπεδο δημοσίου χρέους που διαθέτει η χώρα, μόλις 28,3% του ΑΕΠ, ωστόσο είναι πολύ υψηλό το ιδιωτικό εξωτερικό χρέος, τα κεφάλαια δηλαδή που οφείλουν οι τράπεζες και μεγάλες εταιρίες.

Η μεγάλη υποχώρηση της τουρκικής λίρας έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυξάνοντας το χρηματοοικονομικό βάρος και τις μηνιαίες εκροές.

Διαφήμιση