Πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση παράλληλα “ασφάλεια” στην έκδοση ομολόγου προσέφερε με την παρουσία και τις δηλώσεις του στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προλειαίνοντας παράλληλα το έδαφος για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα ο Μοσκοβισί έλαβε ξεκάθαρι στήριξη από τον ΠτΔ ενόψει της σύγκρουσης για τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου λειτουργίας του Eurogroup.
Ο Πιερ Μοσκοβισί που προγραμμάτισε την επίσκεψή του στην Αθήνα με βάση τη σχεδιαζόμενη έξοδο στις αγορές συναντήθηκε με την πολιτειακή ηγεσία και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την ώρα που η δημοπρασία του 5ετούς ομολόγου βρισκόταν σε εξέλιξη.
Η ουσία όμως της επίσκεψης συμπυκνώνεται ως μια φράση η διατύπωση της οποίας σε αυτή τη φάση στην Αθήνα από τα πλέον αρμόδια χείλη ήταν το διαβατήριο για την μείωση του επιτοκίων και η επισφράγιση της πολιτικής επιτυχίας της κυβέρνησης.
«Είμαστε στο πλευρό σας. Μπορείτε να υπολογίζετε στη βοήθειά μας. Θέλουμε να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα και να συνεχίσει την πορεία της»
Αυτή η φράση που εμπεριέχει τη λέξη “κανονικότητα” αποτελεί την πεμπτουσία των δηλώσεων, καθώς ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για clean exit από το Μνημόνιο στο τέλος του 2018 και στην ουσία αποτελεί την επιβεβαίωση από μέρους της Κομισιόν της στήριξης αυτής της προοπτικής, η οποία μέχρι προ ολίγων εβδομάδων είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από μερίδα εταίρων και τα media που προέβλεπαν παράταση της κηδεμονίας.
Όπως με μεγάλη ευστοχία το think tank Eurasia ανέδειξε χθες η ελληνική κυβέρνηση έχοντας χάσει τον στόχο ουσιαστικής και άμεσης ελάφρυνσης του χρέους είναι προσηλωμένη πλέον στην απεξάρτηση από τον ESM και στην επιστροφή στην εποπτεία της Κομισιόν, αυτό που ονομάζεται πλέον “κανονικότητα”.
Η “κανονικότητα” θα αναδειχθεί στο μείζον ζήτημα της επόμενης αξιολόγησης για την Ελλάδα και ο μοναδικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να τη βοηθά, διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Έκανε επίσης λόγο για «εκπληκτική βελτίωση της κατάστασης» στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία εξαιρετική θέση. Επανέρχεται σιγά-σιγά στις αγορές» είπε, για να προσθέσει ότι η σχέση της Αθήνας με την Ε.Ε. εισέρχεται σε νέα φάση.
Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν έχουμε φτάσει στο τέλος» και ότι «πρέπει να εργαστούμε για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα σε ένα χρόνο». «Πρέπει να συνεχίσουμε τις σοβαρές προσπάθειες. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που παρακολουθούμε και αγαπάμε, αλλά πρέπει να συμμεριζόμαστε τους ίδιους κανόνες» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Μοσκοβισί για ό,τι έχει κάνει για την Ελλάδα. «Αυτό που κάνατε για την Ελλάδα είναι κάτι που αφορά την ίδια Ευρωζώνη, την ίδια την Ε.Ε. Διότι αν είχε αποτύχει η πορεία της Ελλάδας αυτό θα έβαπτε όλη την Ε.Ε., όλη την Ευρωζώνη» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τόνισε παράλληλα ότι η χώρα μας θα τηρήσει στο ακέραιο ό,τι έχει συμφωνήσει, αλλά περιμένει και από τους εταίρους της να γίνει ό,τι χρειάζεται για το ζήτημα του χρέους. «Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες όταν έρθει ο καιρός. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις» ανέφερε.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε δημόσια στήριξη στην πρόταση του Πιερ Μοσκοβισί για την “αναβάθμιση του Eurogroup”, που συνεπάγεται αναβάθμιση της θέσης του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων σε πρόεδρο της Ευρωζώνης, με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει ο Πιερ Μοσκοβισί και στην οποία αντιτίθεται σθεναρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προωθεί την αναβάθμιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και υποβάθμιση του ρόλου της Κομισιόν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό του Επιτρόπου στην προσπάθεια να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup.
«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. Είναι θέμα δημοκρατίας, προσαρμογής του στους κανόνες του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Εμείς ως ελλάδα θα είμαστε το πλευρό σας ώστε να αποκτήσει το Eurogroup αυτό το θεσμικό βάθος γιατί αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη»
είπε.