Με δυνατό συμβολισμό που αντλείται τόσο από την επιτυχή έκβαση της έκδοσης η οποία εξασφαλίζει επιτόκιο μεταξύ 4,7-4,875% και από τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομσιόν, Πιερ Μοσκοβισί, η ελληνική κυβέρνηση επιτυγχάνει τη πολυπόθητη έξοδο στις αγορές. Πρόκειται κυρίως ένα μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, κινητήριο δύναμη για βελτίωση του κλίματος εντός της χώρας και προσπάθεια εδραίωσης νέου modus operandi στις σχέσις με επενδυτές, δανειστές και το πολιτικό σύστημα στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 4,875% και η κυβέρνηση θα αντλήσει περί τα 3 δισ. φρέσκο χρήμα, ενώ θα υπάρξει και roll over τουλάχιστον 1,3 δισ. ομολόγων του 2019 που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Διαβάστε επίσης: Το «αλισβερίσι» Μοσκοβισί-κυβέρνησης μέσω Παυλόπουλου
Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν με ωρίμανση (λήξη) το 2022 αναμένεται ότι θα γίνουν δεκτά από την ΕΚΤ, ενώ πλέον θα ενισχυθεί και η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά, μετά την εξομάλυνση της καμπύλης λήξεων και επιτοκίων.
Άλλοι αναφέρουν πτώση του επιτοκίου στο 4,75% με παρέμβαση τελευταίας στιγμής από κινεζικό χρήμα μέσω εταιριών στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με τη WSJ που επικαλείται note της Axia VG, στην έκδοση του νέου ομολόγου θα συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες με συνολικό ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο rollover θα συμμετάσχει η Εθνική Τράπεζα με ομόλογα λήξης του 2019 ύψους 350-400 εκατ., η Alpha Bank με 400 εκατ. και η Eurobank με 200-300 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς δεν διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της ομόλογα λήξης 2019.