Το αμερικανικό Supercarrier Gerald Ford είναι έτοιμο

Μέρος του αμερικανικού στόλου αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο αεροπλανοφόρο στον κόσμο το USS Gerald R. Ford, μετά από την επίσημη τελετή εισδοχής παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το USS Gerald R. Ford είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο της ομώνυμης κλάσης εισάγεται στον αμερικανικό στόλο, αλλά θα τεθεί σε ενεργό υπηρεσία τέλη του 2018 ή το 2019 καθώς έως τότε θα πραγματοποιεί δοκιμές, ενώ θα παραμείνει σε υπηρεσία για περίπου 50 χρόνια.

Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου στη ναυτική βάση του Νόρφολκ, στην οποία παρέστη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το USS Gerald R. Ford είναι το πρώτο της κλάσης του, η οποία θα αντικαταστήσει σταδιακά την κλάση Nimitz.

Διαφήμιση

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να δαπανήσει 43 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη και ναυπήγηση των τριών «supercarriers» της κλάσης Ford- το Ford, το USS John F. Kennedy και το μελλοντικό USS Enterprise. Η κλάση αυτή ενσωματώνει μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, όπως νέοι αντιδραστήρες, σύστημα προώθησης, σύστημα ηλεκτροδότησης, ηλεκτρομαγνητικό σύστημα απονήωσης/ εκτόξευσης αεροσκαφών, εξελιγμένα ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.α.. Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, σε σχέση με την κλάση Nimitz, η κλάση Ford έχει πάνω από 23 νέα ή βελτιωμένα συστήματα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ναυπήγηση του 100.000 τόνων πολεμικού πλοίου άρχισε το 2009, θα έχει πλήρωμα 4.600 ατόμων και θα φέρει αεροπορική δύναμη 70 αεροσκαφών, που θα επικεντρώνεται στο F-35C Lightning II της Lockheed Martin.

Κανονικά το αεροπλανοφόρο- κόστους 12,9 δισ. δολαρίων- ήταν να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, με το κόστος να ανέρχεται στα 10,5 δισ. δολάρια- ωστόσο υπήρξαν προβλήματα με τα συστήματα και την τεχνολογία του, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού για την προσνήωση αεροσκαφών και την παραγωγή ενέργειας.

Διαφήμιση